Liga Perdana Berita

Sir Jim Ratcliffe yang tidak terkesan melabelkan jenama bola sepak Man United sebagai “tidak mampan dalam jangka panjang”

Isyarat asap tidak menyenangkan yang terapung sebagai tanda amaran di atas Old Trafford menyampaikan mesej bahawa pemilik jutawan saham minoriti 25 peratus baharu Sir Jim Ratcliffe ternyata tidak berpuas hati dengan prestasi hambar yang dilakukan oleh pasukan Manchester United yang lembap tanpa kreativiti, semangat juang dan semangat juang. padang menentang Brentford dalam perlawanan Liga Perdana mereka baru-baru ini.

The Red Devils sangat bernasib baik untuk muncul dengan keputusan seri dan harus berterima kasih kepada bintang bertuah mereka kerana entah bagaimana mereka dapat menahan serangan berterusan yang dilakukan oleh Lebah. Cara Bees bertarung dengan begitu gagah, hampir tidak boleh dibenarkan sekiranya skuad Erik ten Hag yang tidak berdaya memperoleh kemenangan di Stadium Komuniti Gtech, tetapi Bees terus mengasak dengan gagah berani dan berjaya menyamakan kedudukan pada saat-saat kematian permainan.

Pasukan tuan rumah berada dalam prestasi yang cergas kerana mereka jelas menguasai Manchester United hampir sepanjang tempoh perlawanan, mencipta banyak peluang dan mencuba 31 percubaan yang mengagumkan. Bagaimanapun, balingan dadu tidak memihak kepada mereka kerana mereka tidak dapat membuat percubaan gol dikira dan hanya boleh berakhir dengan keputusan seri.

Ratcliffe jelas tidak berpuas hati dengan persembahan United di bawah par dan, menurut laporan dari The Telegraph, jutawan Britain dan pemilik INEOS itu langsung tidak kagum dengan prestasi hujung minggu mereka. Selain itu, laporan itu juga mendakwa beliau turut gembira dengan kekalahan mereka kepada Fulham pada Februari lalu.

Bagaimanapun, walaupun laporan itu tidak menyebut sama ada bos Belanda itu akan dipecat pada penghujung musim atau tidak, ia mendakwa bahawa Rafcliffie percaya jenis bola sepak yang dimainkan United sekarang adalah “tidak mampan dalam jangka panjang”.

The Red Devils kini merosot di tempat ke-6 dengan 48 mata, mengekori Aston Villa di tangga ke-4 dengan 11 mata, menjadikan kelayakan mereka ke Liga Juara-Juara musim depan hampir satu impian yang mustahil.

Secara realistik dalam pertarungan hanya untuk Piala FA sebagai satu-satunya peluang mereka untuk merangkul piala, percubaan memalukan pemain Belanda itu dalam terus melindungi dirinya daripada realiti yang keras dengan komen yang tidak realistik dan menyelamatkan muka hanya akan mengeruhkan lagi masa depannya di kelab itu sebagai pemilik minoriti baharu yang membanggakan Ratcliffe pastinya tidak mahu kelab itu berterusan dengan cara memalukan yang sama dalam jangka panjang.