Liga Juara-Juara Berita

Pep Guardiola bertindak dengan kelas menegur Gary Neville kerana melabelkan Man City ‘membosankan untuk ditonton’

Pep Guardiola telah bertindak balas, walaupun dengan cara yang berkelas, kepada Gary Neville selepas bekas pertahanan Man United itu mendakwa dia tidak menonton kemenangan Man City dalam Liga Juara-Juara pada pertengahan minggu kerana dia mendapati mereka ‘membosankan untuk ditonton’.

Guardiola dengan tenang menegaskan ia “tidak penting” pakar Sky Sports mendapati pasukan Citynya membosankan selepas komen yang dia buat awal minggu selepas City terus bermain dengan prestasi cemerlang mereka dengan menewaskan FC Copenhagen dalam perlawanan pertama Liga Juara-Juara mereka pada malam Selasa. Pemenang Piala Eropah itu menang mudah 3-1 dan menguasai sepenuhnya perlawanan itu.

Menjadi dominan dalam mengawal perlawanan sudah menjadi tanda dagangan bagi pasukan Manchester City sejak Guardiola menyertai kelab itu. Oleh itu, permintaannya yang tidak berputus asa untuk sering mengawal perlawanan di atas padang menyaksikan City mengarahkan perlawanan, yang mungkin menjadi sebab Neville mencadangkan mereka kadangkala boleh “tidak boleh ditonton”.

Dengan tabiat mantap mereka untuk terus merangkul piala dengan kerap yang membimbangkan, Pep telah membawa pasukannya meraih lima gelaran dalam tempoh enam tahun, termasuk treble penggal lalu. Pemain Sepanyol terkenal itu seperti biasa menggambarkan caranya yang berkelas dalam melakukan sesuatu apabila dia mengekalkan mereka akan menjadi penilai mereka sendiri dan percaya orang ramai menyedari betapa sukarnya untuk melakukan apa yang telah mereka lakukan.

Guardiola berkata: “Ia bergantung kepada kami dan sejauh mana kami berpuas hati – itu adalah milik kami. Jika orang tidak menghargainya, itu tidak penting. Ia bukan masalah besar, besar. Kami masih di sini, yang penting adalah merasa tenang untuk diri sendiri. Bukan kerana pujian dari luar atau penyesalan dari luar.”

Dia juga menambah: “Apa yang boleh saya katakan?. Ia sangat baik. Terima kasih [Neville] atas pujian itu. Segala-galanya sangat sukar dalam bola sepak. Kami dikagumi, saya cukup pasti itu, [oleh] orang di dunia bola sepak yang tahu betapa sukarnya berada enam atau tujuh tahun di sana dalam semua pertandingan setiap minggu.”

Neville – yang sebelum ini mengakui bahawa dia mendapati Liverpoo lebih mudah untuk ditonton kerana sifat serangan balas mereka dan tidak menonton perlawanan City pada minggu minggu – telah membincangkan juara Eropah itu dalam podcast Stick to Footballnya.

Dia berkata: “Saya tidak menghidupkan City pada malam Selasa. Saya berasa agak bosan … Ia agak sarang enggang kerana saya fikir untuk memanggil City membosankan adalah salah kerana bola sepak yang mereka mainkan adalah luar biasa. Saya fikir mereka membosankan dan mendapati sukar untuk menonton mereka tetapi sejak [Erling] Haaland tiada [di sana] mereka sedikit lebih tidak sempurna. Saya lebih menyukai mereka dengan empat pemain pertahanan besar dan Haaland di hadapan.

Roy Keane, bagaimanapun, tidak bersetuju dengan bekas rakan sepasukannya di United dan sebaliknya berkata: “[Manchester City membosankan] kerana mereka sangat cemerlang! Saya tahu dari mana orang datang, tetapi saya tidak akan bersetuju apabila peminat mengatakan itu tentang City [membosankan] – mereka sangat teknikal, dan statistik pada malam yang lain sukar dipercayai. Saya tahu ia hanya FC Copenhagen, tetapi mereka menewaskan Manchester United. Saya mengagumi perkara itu – saya mengagumi apabila pasukan boleh mendominasi begitu banyak, sama ada penguasaan bola, pemain, gaya mereka. Saya suka gaya permainan mereka kerana kecemerlangannya.