Liga Perdana Berita

Pep Guardiola mengusik membayangkan pekerjaan Juventus ketika dia membincangkan masa depan

Setelah melakukan sapuan luas dan menakluki Liga Perdana, Bundesliga dan La Liga, bolehkah Serie A menjadi cabaran seterusnya pengurus Manchester City, Pep Guardiola?

Menukar Manchester City dengan Juventus akan menjadi satu tarikan yang mungkin menarik Pep Guardiola ke Itali kerana Guardiola dikaitkan dengan Juve pada 2019, tetapi akhirnya memutuskan untuk kekal di Manchester City dan gergasi Serie A itu melantik Maurizio Sarri.

Setelah memenangi kejuaraan di Sepanyol, Jerman dan England, mengintai cabaran baharu dalam satu lagi liga teratas Eropah boleh menggelitik tulang kelakar pemain Sepanyol itu kerana tugas Juventus adalah salah satu yang terbesar di sekeliling, dan pakar taktik Catalan yang hebat menyentuh subjek Bianconeri pada acara ‘Dialog mengenai bakat dengan Pep Guardiola’ di Itali, berkata:

“Juventus? Mereka tidak pernah menghubungi saya. Makanannya sangat sedap di Itali. Adakah saya akan melatih mereka? Saya sangat sukakan Itali; Saya sering datang bercuti.”

Kelab Turin itu telah melalui beberapa tahun yang mengecewakan kerana mereka telah mengharungi tiga musim tanpa meraih Scudetto selepas sembilan kemenangan berturut-turut Serie A.

Penamat di tempat ketujuh mereka pada musim lalu adalah yang terburuk sejak 2010/11 – dan, setelah dijadualkan beraksi dalam Liga Persidangan Europa 2023/24, mereka telah diharamkan daripada pertandingan Eropah oleh UEFA kerana melanggar peraturan Financial Fair Play (FFP).