Liga Perdana Berita

Tottenham mengharapkan pengurus sasaran di petak pertama, Arne Slot

Tottenham Hotspur masih mencari pengurus mereka yang seterusnya, dengan ketua jurulatih Feyenoord, Arne Slot kukuh di kedudukan terdepan sebagai keutamaan kelab selepas musim yang menyerlah di Rotterdam.

Walaupun menikmati cabaran menguruskan Liga Juara-Juara, Slot berusia 44 tahun – yang mengetuai Feyenoord menjulang kejuaraan minggu lalu – sanggup meletakkan impian itu tertangguh untuk menguji dirinya dalam Liga Perdana dan berminat untuk menjadi pemain tetap Antonio Conte pengganti. Dia akan menelan kos pampasan sebanyak £6 juta kepada Spurs yang akan dilihat sebagai harga yang pastinya berbaloi untuk dibayar oleh pemain terkemuka Tottenham kerana mereka menganggap dia lebih sesuai daripada calon lain seperti bekas ketua jurulatih Barcelona dan Sepanyol, Luis Enrique dan Sporting Ruben Amorim yang digembar-gemburkan secara meluas di Lisbon.

Bercakap menjelang perlawanan juara Eredivisie yang baru dinobatkan pada hujung minggu ini menentang FC Emmen, Slot berkata: “Saya berada di bawah kaca pembesar besar dalam semua perkara yang saya katakan tentang subjek ini.

“Jadi saya memilih untuk berkata sesedikit mungkin sekali lagi … apabila ia berkaitan dengan kelab baharu terdapat skala besar dalam setiap perkataan yang saya gunakan, jadi saya cuba untuk tidak bercakap mengenainya sehingga saya boleh mengatakan sesuatu mengenainya.”

Dia bagaimanapun menambah: “Langkah seterusnya bukanlah kelab lain di Belanda, jika itu adalah langkah seterusnya dan jika saya gagal sepenuhnya dalam beberapa tahun akan datang.

“Langkah biasa seterusnya ialah pergi ke luar negara dan saya selalu berkata liga terbaik di dunia ialah Liga Perdana tetapi apabila ia datang ke Itali, anda boleh lihat terdapat beberapa kelab yang bermain di pusingan akhir Eropah sekarang. Terdapat lebih banyak negara. tempat yang menarik untuk dilawati pada masa hadapan, tetapi Liga Perdana adalah liga terbesar di dunia, itu jelas.”