Piala Dunia 2022 Berita

Mbappe memecahkan kesunyian – ‘Saya datang untuk memenangi Piala Dunia ini. Saya tidak datang untuk memenangi Kasut Emas’

Kylian Mbappe dari PSG melihat ia wajar untuk menamatkan kebisuan medianya selepas merembat Perancis ke suku akhir dengan jaringan hebat menentang Poland dan mengekalkan satu-satunya objektifnya di Qatar adalah untuk membantu Les Bleus memenangi Piala Dunia kedua berturut-turut.

Penyudah lengkung Mbappe menghantar penyandang juara, sambil menetapkan penyerang Paris St Germain itu di landasan untuk memenangi Kasut Emas dengan jumlahnya untuk kejohanan itu kini pada lima.

Olivier Giroud membuka tirai jaringan di Stadium Al Thumama dengan bantuan daripada Mbappe, dengan yang terakhir menegaskan selepas kemenangan 3-1 pasukannya bahawa dia tidak mengejar pujian peribadi dalam tempoh dua minggu akan datang.

“Satu-satunya objektif bagi saya ialah memenangi Piala Dunia,” kata Mbappe dalam bahasa Inggeris.

“Sekarang untuk memenangi perlawanan seterusnya, suku akhir, adalah perkara paling penting dan itulah yang saya impikan. Satu-satunya perkara yang saya impikan ialah ini.

“Saya datang ke sini untuk memenangi Piala Dunia ini. Saya tidak datang ke sini untuk memenangi Bola Emas atau Kasut Emas. Jika saya memenanginya, sudah tentu saya akan gembira tetapi bukan itu sebab saya berada di sini. Saya di sini untuk menang dan membantu pasukan kebangsaan Perancis.”

Kejohanan itu bermula dengan pelik bagi pemain Perancis itu kerana dia enggan mengambil bahagian dalam sebarang temu bual selepas perlawanan selepas menjaringkan gol dalam kemenangan peringkat kumpulan ke atas Australia dan Denmark, yang mana dia dan Persekutuan Bola Sepak Perancis akan didenda oleh FIFA kerana kepada lelaki bintang mereka tidak bercakap atau menghadiri temuduga selepas perlawanan.

Bagaimanapun, dia telah mendedahkan bahawa dia akan bertanggungjawab terhadap denda dan menawarkan penjelasan untuk kesunyian radionya.

Mbappe menambah: “Saya tahu orang ramai bertanya mengapa saya tidak muncul di hadapan media.

“Ia bukan sesuatu yang peribadi, saya boleh memberi jaminan kepada anda tentang itu. Saya tidak menentang wartawan tetapi saya hanya perlu fokus pada kejohanan dan bola sepak saya.

“Apabila saya ingin menumpukan perhatian kepada sesuatu, itulah cara saya berfungsi dan itulah sebabnya saya tidak mahu datang dan bercakap dengan anda sebelum ini.

“Saya mengetahui bahawa Persekutuan Bola Sepak Perancis akan didenda dan saya berkata saya akan membayar denda itu sendiri kerana saya tidak fikir Persekutuan perlu membayar bagi pihak saya.

“Setakat ini keadaan berjalan lancar tetapi kami masih jauh daripada objektif utama, iaitu memenangi Piala Dunia. Kini kami perlu fokus pada suku akhir dan itu adalah perkara paling penting sekarang.”

Impak Mbappe telah dipuji oleh bos pasukan kebangsaan Didier Deschamps yang turut memberi penghormatan kepada Giroud, yang menjadi penjaring terbanyak Perancis dengan jaringan pada minit ke-44 – bergerak mendahului Thierry Henry dengan 52 gol untuk negaranya.

“Kylian boleh menukar perlawanan dalam seketika dan dia sentiasa bermain dengan kegembiraan dan kami semua mahu berkongsi senyuman itu dengannya. Perancis memerlukan Kylian Mbappe yang hebat malam ini dan mereka mendapatnya,” akui Deschamps.

“Olivier sering dikritik tetapi dia telah berjaya kekal kuat, mental yang kuat dan ya dia telah memecahkan rekod.

“Ia adalah rekod yang sangat sukar untuk dipecahkan. Thierry Henry yang memegang rekod itu sebelum ini dan kemudian ada seorang lagi lelaki di sebelah saya (Mbappe) di sini yang mungkin memecahkannya satu hari nanti tetapi menjaringkan begitu banyak gol di peringkat antarabangsa adalah satu pencapaian.