Ligue 1 Berita

Mempertahankan seorang genius bola sepak 

Kritikan pastinya tidak kurang setakat kekalahan 2-1 Paris Saint-Germain kepada Manchester City dalam peringkat kumpulan di tempat lawan di Liga Juara-Juara UEFA.

Apa yang diperlukan hanyalah satu perlawanan dan pembantah dan pakar-pakar dari zaman kegemilangan yang lebih rendah dari zaman dahulu  mendabik dada mereka dan membelasah penyerang Argentina, Lionel Messi, serta juga menyasarkan kedua-dua rakan penyerangnya dalam trisula MNM, iaitu Neymar dan Kylian Mbappe.

Walaupun begitu, ketua jurulatih Argentina, Mauricio Pochettino, juga tidak terlepas daripada kritikan kerana di tuduhi gagal untuk mendapatkan yang terbaik daripada barisan hadapannya, selain tidak dapat membuat mereka memikul tanggungjawab mereka di bahagian pertahanan apabila tidak berada di atas bola.

Messi, khususnya, telah berat menerima kritikan lisan, malah sehingga dilabel secara terbuka sebagai ‘penumpang’ oleh orang-orang seperti pakar seperti Jamie Carragher, yang tiba-tiba menganggap dirinya sebagai seorang mesias baharu yang layak sesuka hati menggritik pemain Argentina itu – yang dianggap ramai sebagai pemain bola sepak paling berbakat dan terbaik pernah menendang bola – sebagai tidak berkesan dan menghalang cita-cita pasukan PSG untuk memenangi trofi Liga Juara-Juara pertama mereka.

Untuk memperingatkan mereka yang telah cepat lupakan apa yang terjadi beberapa minggu yang lau, pemain dan penyerang yang dianggap oleh ramai sebagai GOAT, Pep Guardiola yang hebat sendiri secara terbuka memuji, tanpa segan silu, gol yang hebat yang dijaringkan oleh Messi dalam pertemuan Liga Juara-Juara sebelum ini di Parc des Princes apabila gergasi Parisien itu memenangi perlawanan itu. Oh, pujian datang untuk ahli sihir Argentina dalam aliran tsunami kemudian dengan pakar yang sentiasa berubah-ubah dengan sindrom ‘Saya Tuhan’ tiba-tiba sujud sambil mengalir dengan pujian untuk Messi. Tetapi, sekarang, dengan sekelip mata, dia nampaknya bersulang, menjadi manusia biasa dengan kaki plumbum?

Betapa cepatnya germobolan bertudung ini berubah-ubah kini sebagai jurutulis dengan computer di hujung jari dan bukannya bola sepak di kaki mereka sekarang. Mereka berkumpul dalam suasana mewah dengan pemantau besar di sekeliling mereka sambil mereka terlibat dalam perbincangan bola sepak mereka yang kononnya berwawasan, membedah segala-galanya dalam peranan baru mereka sebagai pakar atau sebagai pemerhati tanpa kepentingan khusus kecuali sebagai pengurus dengan beberapa kelab lain dalam kapasiti mereka sekarang. Yang, anehnya, seolah-olah melayakkan mereka sebagai pakar yang tahu segala-galanya di bidang bola sepak.

Tiba-tiba, dalam beberapa minggu yang singkat, selepas gagal mencatatkan sumbangan gol dan hanya mencapai satu bantuan, pemenang 6 kali Ballon D’or itu telah kuat dikritik malah dan di membelasah kerana prestasinya, dengan rakan sepasukannya dahulu, Thierry Henry, mengecamnya kerana menjadi penumpang dalam pasukan itu. Memang kurang ajar semua itu.

Yang terbaru untuk membentangkan isu ini ialah bekas pengurus pasukan kebangsaan Perancis, Raymond Domenech, yang telah memilih posisi duduk di atas pagar dengan pandangan di kedua-dua belah perkara ini. Dia percaya melalui L’Equipe bahawa pemain Argentina itu tidak harus dikritik kerana kekurangan sumbangan pertahanannya, walaupun dia juga berpendapat bahawa penyerang veteran itu harus lebih tegas ketika bermain bola.

Menegur Messi, daripada semua orang di seluruh alam bola sepak, kerana tidak bersikap lebih ‘asertif’ semasa bermain bola adalah seperti menegur Einstein kerana agak tidak tepat semasa merumuskan nombor dalam merumuskan perkadaran kuantum fiziks di dalam dunia ini. Tiba-tiba manusia biasa dari dunia lain bola sepak masa lalu yang kurang bersinar telah mengambil berat untuk mengisytiharkan penghakiman terhadap seorang genius bola sepak yang telah bertahun-tahun dipuji sebagai ‘duniawi lain’ kerana bakat luarnya dan kemahiran ajaibnya dengan bola di zaman keemasannya. Memang betul bahawa kebolehan fizikal pasti berkurangan dengan peredaran masa tetapi ini tidak bermakna Messi pada usia 34 sudah menjadi tercacat di atas padang sekarang.

“Dia berjalan tetapi Messi sentiasa berjalan,” kata Domenech. “Anda tidak boleh menyalahkannya kerana berjalan, tetapi anda boleh menyalahkannya kerana fakta bahawa sekarang apabila dia berlari, lebih sedikit yang berlaku berbanding sebelum ini. Itulah perbezaannya, tetapi kebolehannya dan permainannya sentiasa dia boleh pergi dari 0 kepada 100 dalam sekelip jari.

“Anda tidak boleh menyalahkannya kerana berjalan, tetapi anda boleh mengatakan bahawa dia bukan Messi yang sama apabila dia berlari. Dia kekurangan sesuatu, jadi saya faham kritikan itu… tetapi kita tidak boleh memintanya berlari ke semua arah, itu bukan haknya dan memang benar ia mesti diatur di sekelilingnya.”

Kecuali pada tahun-tahun awal di zaman kegemilangannya apabila pemain lincah dan ahli sihir Barcelona itu boleh berzig-zag di seluruh padang sesuka hati, tabiat tahun-tahun akhir Messi ‘berjalan’ apabila tidak berada di atas bola telah lama menjadi topik perdebatan walaupun semasa dia kekal di Barcelona.

Namun, apabila dia berada dalam elemennya, yang boleh berlaku pada bila-bila masa, dia lebih daripada mengimbangi kekurangannya mengasak dengan gerakannya yang tanpa bandingan dan gemilang sebagai penjaring gol dan salah seorang pemain terbaik dunia yang pernah ada yang seluruh peminat bola sepak mendapat keistimewaan untuk melihat sampai sekarang.

Dan, setakat bekas hebat seperti Thierry Henry dan Nicholas Anelka dan lain-lain yang kini selamat bertengger di atas menara gading yang dibina sendiri dan menyatakan kebijaksanaan bola sepak mereka secara rawak, tidaklah salah untuk mengatakan bahawa ramai daripada mereka akhirnya berani untuk bersuara menentang ahli sihir Argentina itu atas pelbagai sebab mulai daripada iri hati, rasa tidak senang hati dan juga ketaksuban kaum kerana dia jelas bukan orang Perancis.

Pada semua yang kenal cara dan gaya Messi yang telah sehampir dua dekad ini telah mengilhamkan pemain bola sepak tanpa kira, hanya menunggu masa sebelum dia beralih daripada ‘dari 0 kepada 100 dalam sekelip jari’, seperti yang Domenech sendiri katakan sebelum ini.