Liga Perdana Berita

Tottenham kini mahukan pemain antarabangsa Belgium £43 juta yang dikatakan Mbappe adalah pemain terpantas yang pernah dilihatnya

Di tengah-tengah kekacauan yang digeruni oleh Manchester City yang gigih mengejar Harry Kane, Tottenham Hotspur sendiri kini dikaitkan dengan gerakan untuk anak muda Jeremy Doku dari Stade Rennais, menurut Jeunes Footeux.

Tottenham nampaknya berminat dengan pemain sayap itu, dengan Nuno dikatakan sebagai peminat besar pemain yang menunjukkan janji besar di lapangan, walaupun berita juga beredar mengenai minatnya untuk membawa Adama Traore dari Wolves dalam beberapa hari baru ini.

Namun nampaknya Doku kini telah muncul sebagai pilihan yang lebih mungkin di radar mereka kerana Doku dan Traore sebenarnya mempunyai kualiti yang sama kerana mereka berdua diberkati dengan kecepatan dan suka mencabar pemain.

Kepantasan Doku begitu mengasyikkan sehingga Kylian Mbappe nampaknya memberitahu Football Perancis bahawa pemuda berusia 19 tahun itu adalah “pemain terpantas” yang pernah dilihatnya. Datang langsung dari mulut Mbappe yang memenangi Piala Dunia untuk Perancis, ini memangpujian yang harus dipandang serius.

“Baru-baru ini, saya bercakap dengan ayah saya mengenai pemain yang mengagumkan saya kerana kualiti kepantasannya, iaitu (Jérémy) Doku, di Rennes.

“Dalam 5 tahun sebagai profesional, saya tidak pernah melihat seseorang dari awal berdiri menunjukkan begitu banyak kekuatan.”

Pada usia baru 19 tahun, Doku juga jauh lebih muda dari Traore, yang dapat menarik perhatian.

Walaupun pemain sayap itu, yang bernilai £43 juta, jelas tidak memiliki pengalaman yang sama di Liga Perdana, dia dapat menjadi tambahan yang sangat menarik untuk barisan Tottenham setelah menunjukkan aset apa yang dia memiliki di Euro 2020, ketika dia banyak menyukarkan pasukan Itali.

Dia juga meraih lapan assist dan menjaringkan empat gol musim lalu dalam 44 penampilan untuk Rennais, yang merupakan pulangan yang sangat baik bagi pemain muda yang mungkin dapat menjadi cadangan yang sangat menarik untuk Spurs bukan hanya untuk musim ini tetapi juga untuk tahun-tahun mendatang.