Liga Perdana Berita

Man City menjangkakan kesepakatan perpindahan Jack Grealish bernilai £100 juta untuk kapten Aston Villa selesai minggu depan

Jack Grealish dari Aston Villa dijadualkan kembali dari percutian pada hari Isnin, ketika Man City percaya bahawa dia akan menyelesaikan pemindahan rekod setelah kembali.

Grealish semakin hampir dengan perpindahan Manchester City dan menjadi superstar £100 juta pertama bola sepak Inggeris setelah perbincangan antara pasukan Pep Guardiola dan Aston Villa meningkat pada hari Jumaat ketika playmaker antarabangsa England itu adalah salah satu dari dua sasaran perpindahan musim panas Pep Guardiola, bersama dengan jimat Tottenham kapten Harry Kane.

Dan Guardiola berharap dapat menyelesaikan tandatangannya segera setelah Grealish kembali dari percutian dan melapor diri ke latihan dengan Villa pada hari Isnin, walaupun yang terakhir telah menawarkan kontrak baru kepada Grealish, bernilai 200.000 poundsterling seminggu, dalam usaha untuk meyakinkannya untuk tetap bersama kelab masa kecilnya.

Walau apa pun, City yakin bahawa pemain depan berusia 25 tahun itu sudah yakin bahwa masa depannya terletak di Etihad dengan pasukan yang secara konsisten bertanding untuk mendapat penghormatan di dalam negara dan di Liga Juara-Juara.

Perbincangan telah berlangsung selama separuh kedua minggu ini tetapi sumber mendakwa bahawa mereka mengambil langkah penting pada hari Jumaat.

Villa mempunyai pemikiran bahawa harga bernilai £100 juta yang dianggap ajaib sebagai tahap di mana mereka ingin berniaga. Angka itu akan mewakili kenaikan 25 peratus pada perjanjian rekod semasa untuk pertukaran antara kelab Inggeris – Manchester United yang membayar £80 juta kepada Leicester untuk Harry Maguire.

Dan itu akan menjadikan Grealish dengan selesa sebagai penandatanganan termahal yang pernah dibuat oleh sebuah kelab Liga Perdana Inggeris, dengan melengkapkan £89 juta yang dikeluarkan Manchester United untuk Paul Pogba.

Perbincangan minggu ini berpusat pada struktur yuran perpindahan dan bagaimana City akan membayarnya – bertentangan dengan kesepakatan blockbuster yang berpotensi untuk Kane di mana dipercayai bahawa City bersedia untuk mengemas pemain pasukan pertama seperti Bernardo Silva – perpindahan Grealish dilihat sebagai perjanjian kewangan semata-mata.

Pemergiannya akan menjadi pukulan, jika tidak sepenuhnya tidak dijangka, kepada Villa yang menikmati persembahan hebat di Liga Perdana musim lalu.
Tetapi, setelah meninggalkan tawaran kontrak bernilai £200,000 seminggu di Villa Park, Grealish dapat mengharapkan kontrak yang jauh melebihi itu, lebih dekat dengan apa yang diperoleh Kevin De Bruyne sebagai bintang dengan gaji tertinggi City ketika ini dengan perjanjian yang dia tandatangani musim lalu dilaporkan £385,000 seminggu.