LaLiga Berita

Laporta percaya bahawa menjaga Messi bermanfaat secara kewangan

Presiden baru Barcelona, ​​Joan Laporta berpegang teguh pada kepercayaannya bahawa Lionel Messi bermanfaat secara kewangan untuk kelab, dalam kenyataannya kepada “El Larguero” Cadena SER. Ini adalah pendiriannya walaupun semasa kempen presidennya sebelum dia dipilih secara resmi, dengan Laporta percaya bahawa reputasi dan identiti jenama Messi mempunyai banyak manfaat untuk Barcelona.

Ketika perincian kontrak astronomi Lionel Messi dengan Barcelona dibocorkan sebelumnya dengan munculnya banyak spekulasi yang mempersoalkan perjanjian yang didedahkan, Laporta tetap tegas, dengan menyatakan bahawa Messi memperoleh kelab jauh lebih banyak wang daripada yang dikenakannya.

Presiden yang baru kembali tidak menerima tuduhan palsu bahawa Lionel Messi ‘merosakkan secara kewangan’ untuk Barcelona, ​​dan membela Messi dengan menyatakan sehingga sekarang dia akan melakukan semua yang ada dalam kuasa dan kebolihannya untuk membuat superstar Argentina itu memperbaharui dengan kelab, sebagai keutamaan pertamanya sebagai presiden.

Barcelona perlu mempertimbangkan semua pilihan mereka dengan kelab yang kian mengalami krisis kewangan terburuk dalam sejarah 122 tahun – dari penandatanganan penyerang terkemuka seperti Erling Haaland, bersama dengan penjualan pemain hingga menangani masalah tegar seperti pengurangan bil gaji semua sebahagian daripada agenda penting mereka.

Pembaharuan kontrak Messi sangat penting dari segi pendapatan untuk kelab yang dilanda masalah itu. Selain penampilannya yang luar biasa pada akhir-akhir ini, dia juga terlihat lebih bahagia, jauh dari sikap awalnya yang cemberut pada akhir musim lalu ketika Bartomeu memerintah.

Hubungannya yang telah lama terjalin dengan Laporta dari tempoh terakhir di kelab juga merupakan faktor utama untuk kesejahteraan berterusan kelab dengan semangat di Camp Nou jauh lebih tinggi sekarang.

Jelas, seperti yang dikatakan Laporta, pengaruh dan sumbangan Messi bukan hanya di lapangan, tetapi juga sangat besar dan sangat berharga diluar padang.

Sekiranya Messi memperbaharui dan terus bertahan dalam bentuknya yang kaya, dia tetap, seperti biasa, penyelamat Barcelona yang jelas untuk memimpin pasukan ke perak, yang secara langsung akan meningkatkan pendapatan lebih jauh. Setiap hari, keyakinan terhadap pembaharuan jimat Barca berusia 33 tahun ini semakin meningkat.

Bulan April yang akan datang akan menjadi penentu dengan El Clasico di La Liga serta final Copa del Rey menjelang.

Ini mungkin bukan hari “kiamat” bila kontrak kesepakatan Messi berakhir pada 30 Jun.