Liga Perdana Berita

Ole Gunnar Solskjaer: “Pasukan saya ada banyak sebab untuk bermain”

The Reds kini menduduki tempat kedua di Liga Perdana, sepuluh mata di belakang saingan Manchester City, dengan perlawanan menentang mereka untuk datang dalam dua minggu sekali, dan masih berada di Liga Europa dan Piala FA Emirates.

Ketika ditanya dalam sidang media selepas perlawanan mengenai pentingnya kemenangan 3-1 ke atas Newcastle United, Solskjaer berkata:

“Kami pasti mengalami beberapa kekalahan, menentang West Brom dan Sheffield United.

“Kami dapat melihat kembali permainan tersebut dan saya boleh duduk di sini dan membincangkan sebab-sebab mengapa kami tidak mendapat mata yang sepatutnya, tetapi bukan itu yang saya mahu lakukan.

“Bagi saya, anak-anak (kami) benar-benar fokus, dan sangat baik dalam pemulihan mental dan fizikal. Tidak mudah, saya tahu itu. Kami bermain pada malam Khamis dan mungkin itulah sebabnya kami memerlukan 45 minit untuk memulakan perlawanan [menentang Newcastle].”

Kemenangan The Reds hari Ahad ke atas pasukan Steve Bruce datang tepat selepas kemenangan 4-0 Khamis ke atas pasukan Sepanyol, Real Sociedad, dengan penampilan Eropah yang kuat di Turin menjadi peningkatan yang jelas pada penampilan domestik mereka baru-baru ini menentang West Brom dan Everton di mana empat mata Liga Perdana dijatuhkan. Walau bagaimanapun, Solskjaer menolak sebarang tanggapan bahawa setiap persaingan yang berbeza didekati dengan pemikiran yang berbeza.

“Anda tidak boleh berjalan ke stadium dan berfikir ‘kami bermain di Liga Perdana, jadi kami dalam keadaan buruk’ atau ‘kami bermain di Liga Europa, jadi kami berada dalam keadaan hebat.’

“Untuk membina momentum, anda hanya perlu naik padang dan merasakan bahawa anda bermain dengan baik. Itu penting,” tambahnya.

Walaupun kini 10 mata di tempat kedua di belakang pendahulu liga City, The Reds berpeluang mendekati tiga mata ketika kelab Manchester bertemu pada 7 Mac, yang dapat difahami mengapa Ole mengatakan mengenai perlumbaan gelaran:

“Saya tidak akan pernah mengatakan bahawa ia selesai sehingga selesai.

“Anda telah melihat banyak contoh pasukan yang hanya bertahan di sana dan terus bekerja, melakukan pekerjaan mereka sendiri, dan sesuatu mungkin berlaku. Ini bukan sesuatu yang kita fikirkan, kita hanya memikirkan persembahan kita sendiri dan permainan kita sendiri.

“Itu satu-satunya perkara yang dapat kita kendalikan, tetapi tidak seperti kita akan berfikir” kita akan kehilangan permainan ini kerana tidak ada gunanya.”

Kami mempunyai banyak permainan dan sebagai satu pasukan kami mempunyai banyak peningkatan.”