LaLiga Berita

‘Semua orang melihat saya sebagai jurulatih Barcelona’ – Xavi memberi respons kepada pembicaraan mengenai Camp Nou kembali

Legenda Blaugrana Xavi Hernandes mengakui ingin kembali ke akar umbi Catalan pada suatu tahap, tetapi dia tidak ingin mengusir Ronald Koeman dari peranannya sebagai pelatih Barcelona ketika ini.

Mengakui bahawa “semua orang melihat saya sebagai pelatih Barcelona”, legenda Camp Nou mengakui bahawa itu adalah sebahagian dari rancangan jangka panjangnya untuk kembali ke akar umbinya di Catalunya.

Spekulasi baru telah meningkat sehubungan dengan perubahan lebih lanjut dalam dugout Barcelona sempena dengan Liga Juara-Juara di mana maruah Barca sekali lagi di rendahkan ketika mereka kuat dikalahkan 4-1 oleh PSG yang diilhami oleh Kylian Mbappe pada pusingan kalah mati 16 pusingan pertama.

Jurulatih Barca, Ronald Koeman, sudah dihadapkan dengan pertanyaan mengenai masa kerjanya dengan pendekatan pilihan raya presiden yang baru, dan akhbar mengelilingi kepulangan legenda Barca yang lain, Xavi.

Pemenang Piala Dunia , Xavi, yang menghabiskan 17 tahun sebagai bahagian yang tidak dapat dipisahkan dari lipatan pasukan pertama di Barca pada masa bermainnya, telah memberitahu laman web rasmi FIFA:

“Sekarang, saya di Al Sadd dan saya baik-baik saja di sini. Saya berada di sebuah kelab terbesar di Asia, di Qatar. Itu pasukan terbaik di Qatar.

“Kami akan melihat apa yang akan berlaku di masa depan. Semua orang melihat saya sebagai jurulatih Barcelona, ​​dan saya sangat menghormati Barcelona dan Koeman, ketua jurulatih ketika ini.

“Saya tidak mahu menyembunyikan kebenaran – tentu saja saya ingin menjadi ketua jurulatih Barcelona. Saya telah mengatakannya berkali-kali.

“Tetapi saya akan selalu menghormati ketua pelatih dan kelab. Saya mendoakan yang terbaik untuk mereka. Saya pernah menjadi peminat Barcelona selagi saya ingat.

“Ada pilihan raya presiden yang akan datang, jadi mari kita lihat calon mana yang menang dalam waktu kira-kira sebulan.”

Bekas pemain tengah Blaugrana membuat debut kompetitifnya untuk gergasi LaLiga pada tahun 1998 dan mencatat 767 penampilan di semua pertandingan dengan 85 gol dijaringkan di sepanjang jalan. Legenda Camp Nou yang sangat disukai membantu merebut lapan gelaran La Liga, tiga Copas del Rey, empat mahkota Liga Juara-Juara dan dua Piala Dunia Kelab.

Selain menikmati kejayaan di dua Kejuaraan Eropah dan Piala Dunia 2010 bersama Sepanyol, dia akhirnya meninggalkan Camp Nou pada tahun 2015 untuk menghadapi tantangan baru di Qatar.

Pemain tengah legenda berusia 41 tahun itu telah mengagumkan sebagai jurulatih dengan memperolehi empat trofi di Timur Tengah, tetapi tidak pernah membantah sebarang cadangan bahawa dia cenderung untuk kembali ke Barcelona pada suatu tahap di masa depan.

Bagi Koeman, yang menandatangani kontrak dua tahun ketika memegang kendali di Barca pada musim panas 2020, dia menunjukkan prestasi yang baik dalam menyiapkan pasukan huru-hara Barcelona untuk memburu penghormatan besar musim ini, kecuali bahawa acara baru-baru ini melihat kemunduran yang tidak dijangka yang dialami dalam persaingan domestik dan di benua.

Seiring berjalannya keadaan, terutama dengan kekalahan berat 4-1 terbaru oleh PSG, nampaknya Xavi boleh menjadi calon automatik berikutnya untuk melangkah ke sepatu Belanda dalam waktu dekat, dengan calon presiden Victor Font telah menyatakan dengan tegas secara berkala dia akan berusaha untuk mengembalikan legenda kelab untuk menerajui peranan pengurus sekiranya terpilih menjadi Presiden seterusnya pada 7 Mac ini.