Liga Premier Malaysia Berita

Syahrul Azwari sertai Kelantan United

Syahrul Azwari Ibrahim membuat keputusan untuk menyertai pasukan Liga Premier, Kelantan United bagi menghadapi saingan Liga Malaysia musim 2021.

Menurut akaun Facebook rasmi Kelantan United, pemain berusia 27 tahun itu menandatangani kontrak setahun bersama pasukan dari negeri kelahirannya.

Setiausaha Eksekutif Kelantan United, Wan Mohd Zul Ikman berkata, pihak kelab yakin dengan keupayaan Syahrul meskipun pemain itu sering bergelut dengan masalah kecederaan.

“Beliau mempunyai pengalaman dan kami yakin pemain itu akan menyumbang sesuatu kepada pasukan pada musim ini.

“Diharapkan kehadiran beliau dapat memperkuatkan lagi pasukan dan membantu pasukan negeri kelahirannya mencipta kejutan.”

Syahrul merupakan salah seorang pemain berbakat apabila sering menjadi pemain utama ketika beraksi dengan Harimau Muda B pada 2010 dan kemudian dengan Harimau A dibawah kendalian Ong Kim Swee dari tahun 2011 hinggalah pasukan itu dibubarkan pada 2015.

Beliau bagaimanapun berdepan kontroversi pada 2016 apabila enggan berpindah ke pasukan dari negeri kelahirannya, Kelantan pada 2016 dan akhirnya berpindah ke Sarawak selama semusim.

Syahrul berhijrah ke JDT pada 2017 dan beraksi dengan JDTII selama semusim sebelum berpindah ke Melaka United setahun kemudian.

Pemain itu berpindah lagi pada 2019 apabila menyertai Kedah dan kekal dengan pasukan dari Utara itu selama dua musim tetapi tidak ditawarkan kontrak baharu bagi saingan musim 2021.

Penghijrahan Syahrul ke Kelantan United juga bermakna ini kali pertama beliau beraksi di negeri kelahirannya, walaupun bukan dengan Kelantan FC.