LaLiga Berita

Joan Laporta bertindak balas terhadap komen Neymar mengenai pergabungan dengan Messi

Pengisytiharan Neymar malam tadi dengan tegas mengatakan bahawa dia ingin lebih dari apa pun untuk bermain dengan Lionel Messi lagi musim depan telah menyebabkan gegaran gempa bumi segera melonjak pada skala Richter di Barcelona, menurut Diaro AS.

Joan Laporta, satu lagi calon lain untuk menjadi presiden baru kelab, mengatakan kepada Catalunya Radio bahawa semasa dia bercakap dengan Messi, mereka belum membincangkan kemungkinan pembaharuan.

“Saya belum bercakap dengannya mengenai pembaharuan,” katanya. “Saya perlu mempunyai wewenang sebagai presiden terpilih untuk dapat melakukannya. Bolehkah kita memperbaharui perjanjiannya dengan angka semasa? Pasti, ada penyelesaian khayalan yang membolehkan Messi kekal di kelab.

“Messi adalah keutamaan. Semua kelab mencintainya dan dia menjadikan mana-mana kelab sebagai calon untuk memenangkan segalanya, dia membuat perbezaan itu. Dia juga sangat penting pada tahap ekonomi. Messi mencintai Barcelona dan akan membantu kelab jika projeknya betul.”

Neymar menghabiskan sebagian besar karier profesionalnya di Sepanyol bersama Messi di Barcelona, di mana dia menjadi sebahagian daripada pasukan serangan MSN yang mematikan bersama jimat Barca dan El Pistolero, Luis Suarez.

Pemain Brazil itu telah bergabung dengan pasukan Catalan pada 2013 dari Santos dan memenangi dua gelaran La Liga, tiga Copa del Reys, satu Piala Super Sepanyol, satu Piala Dunia Kelab dan satu Liga Juara-Juara di Camp Nou sebelum bergabung dengan Paris Saint-Germain dalam perjanjian €200 juta pada tahun 2017 yang menyaksikan dia terus mengejar kariernya sendiri di ibu kota Paris.

Messi, walaupun menunjukkan tanda-tanda awal memperlahankan permainannya ketika mula memasuki usia pertengahan 30-an, mencatat 31 gol dan 27 assist musim lalu, dari 44 penampilan. Musim sebelum dia menjaringkan 51 gol dan menyumbang 20 assist dari 50 perlawanan.

Laporta sebelumnya pernah berkhidmat sebagai presiden kelab Barca antara tahun 2003 dan 2010, berperanan dalam mengawasi pembinaan salah satu pasukan kelab terbaik dalam sejarah bola sepak bersama Pep Guardiola dan Messi.

Laporta dan pasukannya secara strategik memposisikan diri sebagai kumpulan teras tidak-mati Barcelona yang memahami perasaan kelab lebih baik daripada kebanyakan lain, dan bahawa mereka akan berusaha untuk mengembalikan kelab kepada nilai asasnya yang mengutamakan nilai sosial dan kemanusiaan serta ekonomi dan cita-cita sukan.

Mereka juga memiliki posisi untuk memberikan penekanan baru pada La Masia dan Barcelona untuk memproyeksikan Catalonia ke dunia, selain meningkatkan tanggungjawab ekonomi dan cita-cita sukan menurut laman web kempennya.