LaLiga Berita

Ayah Messi hantar surat kepada La Liga mengenai klausa pelepasan 700 juta euro

Dalam perkembangan terbaru sejak pertemuannya dengan Bartomeu dan ayah Lionel Messi, Jorge – bertentangan dengan khabar angin berikutnya yang telah beredar kononnya bahawa Messi serius mempertimbangkan untuk kembali ke Barca selama satu tahun lagi sebelum meninggalkan perpindahan percuma tahun depan – telah mengeluarkan kenyataan mengenai masa depan anaknya di Blaugrana.

Spekulasi telah meningkat sejak Messi mengajukan permintaan perpindahan formal ke Blaugrana melalui burofax pada Selasa lalu, yang menyatakan hasratnya untuk menghentikan kerjasama mereka selama 19 tahun sebelum kontraknya berakhir pada tahun 2021.

Namun, telah ada perdebatan seputar klausa dalam perjanjian Messi yang dilaporkan akan membolehkannya pergi pada musim panas 2020 secara percuma.

La Liga mempertimbangkan masalah ini dan pada awalnya menyokong Barcelona dengan secara rasmi mengakui klausa pelepasan 700 juta euro, tetapi jelas bukan ayah Messi yang kini telah bertarung dengan surat rasmi kepada LaLiga yang mendakwa bahawa pihak kuasa bola sepak teratas Sepanyol telah salah.

Gambar surat itu dimuat naik oleh wartawan Alfredo Martinez ke akaun Twitternya pada hari Jumaat tengah hari di tengah-tengah laporan palsu bahawa Messi telah melakukan pusingan U ketika memutuskan untuk meninggalkan Camp Nou.

Guillem Balague mengesahkan bahawa surat itu, yang ditulis dalam bahasa Sepanyol, telah diserahkan kepada La Liga dan menyatakan bahawa mereka tidak percaya bahawa klausa pembelian Messi masih boleh berlaku.

Balague menulis:

“Ini adalah surat yang baru saja dikirimkan oleh Jorge Messi ke LaLiga yang membantah tafsiran LaLiga bahawa klausa pembelian 700 juta euro masih berlaku.

“Jorge menegaskan bahawa ia tidak berlaku sejak akhir musim lalu jika pemain memutuskan secara sepihak untuk meninggalkan FCB.”

Terjemahan berikut ditawarkan oleh Fabrizio Romano:

“Kami tidak tahu kontrak mana yang mereka [Liga] telah menganalisis, dan mana asas di mana mereka menyimpulkan bahawa ia akan mempunyai klausa penamatan yang berlaku sekiranya pemain memutuskan untuk mendesak pemutusan yang sepihak.”

Tafsiran lain mengenai surat itu ditawarkan oleh Dermot Corrigan yang menyatakan bahawa surat itu pada dasarnya menyatakan:

“Kami tidak tahu kontrak apa yang telah anda analisis … tetapi anda telah membuat kesalahan yang jelas.”

Oleh itu, sekarang nampak jelas bahawa pasukan Messi secara kategoris tidak percaya bahawa kelab harus menggunakan klausa pelepasan €700 juta untuk menandatanganinya musim panas ini.

Dengan kata lain, orang-orang seperti Manchester City atau Paris Saint-Germain seharusnya dapat menandatangani Messi dengan perpindahan percuma musim panas ini dengan Jorge tidak jelas, dan tidak setuju, mengenai kontrak yang dianalisis dan dikeluarkan oleh La Liga mengenai pendapat mereka.

Ini jelas boleh menjadi sangat besar, bahkan epochnymous, dalam menentukan sama ada Messi tetap bersama Barcelona atau tidak setelah semua cadangan baru-baru ini yang mungkin dilemparkannya ke tuala dan dapat bertahan. Jelas bahawa situasi tidak dapat diselesaikan dengan cara apa pun sehubungan dengan Messi dan kemnya.

Yang tidak menghairankan kerana Messi jelas memegang pada tekadnya untuk meninggalkan Camp Nou dan papan Barca yang terdesak di hadapan dengan presiden Bartomeu yang lebih terdesak dengan panik melambaikan klausa di wajah Argentina itu pasti tidak akan berguna dengan GOAT.

Kita harus ada keyakinan mengenai pejuang sejati seorang wira seperti Messi, dan sepanjang kariernya yang terkenal dengan 6 Ballon d’Ors, memang mesti mempunyai rancangan dan strategi permainan yang lebih baik daripada sekadar mengakui kekalahan dalam menghadapi dewan Barca yang lemah dan gagap yang satu-satunya tuntutan kemasyhuran mereka adalah menyebabkan ledakan Blaugrana yang pernah dulu hebat.

Kejutkan mereka, Lionel!