Liga Perdana Berita

Jurgen Klopp gembira dengan mata ketika Reds semakin hampir ke gelaran

Pengurus Liverpool bersikap jujur ​​dengan mengatakan bahawa keputusan seri di derbi Mersey adalah keputusan yang adil, dan bahkan mengakui bahawa Everton mempunyai peluang terbaik untuk memenangi pertemuan tersebut yang menyaksikan kedua-dua pasukan kuat berjuang untuk mencari jaringan.

Walaupun memiliki 70 peratus kepemilikan, juara pilihan hanya berjaya mencuba tiga tembakan tepat pada sasaran, sama seperti lawan mereka di Goodison walaupun tuan rumah pasti mempunyai peluang yang lebih baik di antara keduanya.

Penjaga gol Reds, Alisson Becker menyelamatkan hari itu untuk pasukannya walaupun telah diturunkan ke peranan pasif penonton maya untuk sebahagian besar permainan, dengan menolak sokongan belakang Dominic Calvert-Lewin dan susulan Tom Davies. Sekiranya bukan untuk penyelamatannya yang gagah dan spektakuler, Reds akan kalah dalam hanya pertandingan kedua Liga Perdana mereka dalam kempen.

Hasil seri di Crystal Palace bermakna mereka tidak boleh memenangi gelaran pertama selama 30 tahun pada hari Rabu kecuali Manchester City, yang ketinggalan 23 mata, tewas kepada Burnley pada hari Isnin.

“Kami tidak mengira seperti ini sepanjang masa. Hari ini intinya adalah yang kami layak, walaupun saya harus mengakui Everton mempunyai peluang terbaik untuk memenangi pertandingan,” kata Klopp.

“Saya hanya melihat peluang (Alisson menyamatkan). Kita tidak boleh menganggapnya begitu sahaja. Benar-benar luar biasa.

“Ini adalah permainan yang sukar bagi penjaga gawang: dia memiliki bola di kakinya lebih banyak daripada yang ada di tangannya.

“Itulah yang menjadi penjaga gol kelas dunia. Dia menyelamatkan kita – itu bukan yang pertama.

“Saya menyukai tahap intensiti permainan dari budak saya, akhbar tinggi, tetapi saya tidak terlalu menyukai irama – tetapi kami tidak boleh memaksanya.

“Kami tidak mempunyai cukup peluang, itu pasti. Apabila saya melihat ke belakang, saya rasa semua derbi di Goodison kelihatan sangat serupa, hasilnya kelihatan serupa.

“Everton teratur dengan baik sehingga kami harus banyak berlari, yang saya suka. Dalam tiga hari kami bermain lagi menentang Palace dan mereka kelihatan dalam keadaan baik. ”

Klopp kehilangan James Milner kerana masalah hamstring dan juga Joel Matip akibat kecederaan kaki tetapi berharap tidak terlalu serius.

“Millie merasa sedikit terhantuk tetapi kami mempunyai ini pada masa lalu. Dia tidak sering cedera jadi mudah-mudahan tidak serius,” tambahnya.

“Joel tidak bernasib baik dan kami harus membuat keputusan cepat. Dia membengkokkan atau meregangkan ibu jari kakinya, sungguh menyakitkan tetapi semoga kesakitannya hilang sekarang dan tidak serius.”

Everton patutnya berbangga kerana mereka menjadi hanya pasukan ketiga musim ini yang tidak dikalahkan olih Liverpool dan itu memberi pengurus Carlo Ancelotti keyakinan selepas apa yang dia rasa adalah permainan yang sukar bagi mereka.

“Sejujurnya kami hampir menang, tapi itu adalah permainan yang sukar,” katanya.

“Kami menunjukkan prestasi yang sangat baik di bahagian pertahanan. Pada akhirnya kami mempunyai peluang untuk menjaringkan gol, kami agak tidak bernasib baik.

“Juga, Liverpool bermain dengan baik dan memiliki lebih banyak kepemilikan. Mereka menekan tinggi dan sukar untuk mencari jalan keluar dari belakang.

“Saya rasa kami mempunyai peluang, kami melakukan yang terbaik, Calvert-Lewin melakukan yang terbaik, Tom Davies melakukan yang terbaik dan kami sedikit beruntung.

“Keputusan seri itu adil, Liverpool memainkan permainan yang sukar. Kami harus memfokuskan pada persembahan, itu bagus dan dengan alasan ini kami dapat berpuas hati.

Pengurus Itali itu penuh kepujian untuk Seamus Coleman, kerana kapten Everton telah melakukan tugas yang sangat baik dengan menahan Sadio Mane.

“Dia melakukannya dengan sangat baik, saya rasa derbi itu sangat istimewa untuknya. Dia kuat, menumpukan teladan yang baik kepada yang lain, ”tambah bos Toffees.