Kolum

Zidane perlukan masa yang panjang

Ketika Zinedine Zidane cuba untuk memancing Paul Pogba masuk menyertai Real Madrid pada saat-saat akhir jendela perpindahan dibuka, Los Blancos masih menunjukkan kelopongan yang sama seperti musim lalu. Petanda paling jelas adalah mereka telah terlepas empat mata dalam tiga perlawanan awal La Liga.

Jurulatih kelahiran Perancis masih belum mampu untuk menyelesaikan semua perkara yang dihadapi Los Blancos dalam masa terdekat – mereka dilihat bosan dan perlahan.

Tidak seperti musim sebelum ini di mana Real Madrid terkenal dengan permainan laju yang mampu untuk menghasilkan gol dengan gerakan serangan pantas, tetapi kali ini mereka seperti hilang arah dan tiada visi di dalam pasukan.

Mereka juga kehilangan sistem bertahan yang teratur – sistem yang mereka pegang pada musim-musim sebelum ini – sehingga ia memberi kesan kepada sistem kawalan permainan mereka apabila banyak memberi ruang kepada pasukan-pasukan lain untuk masuk ke dalam kotak penalti mereka.

Secara keseluruhannya, mereka memerlukan bertahan. Mereka memerlukan pertahanan yang fokus dalam setiap perlawanan dan paling penting adalah konsisten.

Los Blancos telah kehilangan seorang pemain yang mampu untuk menjaringkan 50 gol dalam satu musim, jadi menyelesaikan masalah pertahanan adalah perkara paling penting buat Zidane.

Sejak kembalinya Zidane ke tampuk kepimpinan Los Blancos, beliau telah mengurus 21 perlawanan – menang lapan, seri enam dan tewas tujuh perlawanan.