Malaysia Berita

Lagenda Liverpool tinggalkan kenangan di Malaysia

Berkongsi satu dekad pengetahuan tentang bola sepak semasa klinik bola sepak dengan kanak-kanak tempatan, melawat sekolah dan menghadiri malam tontonan aksi Liga Perdana pada Ahad lalu menentang Cardiff City adalah beberapa aktiviti yang dilakukan oleh legenda Liverpool semasa lawatan mereka ke Malaysia untuk LFC World lepas minggu.

Jason McAteer, Steve McManaman dan Sami Hyypia berada di Kuala Lumpur pada 20 dan 21 April untuk mempromosi LFC World yang dibawakan oleh Standard Chartered. Ketiga-tiga mereka sempat bertemu dengan para peminat Liverpool di LFC World Hub sepanjang mereka berada di sini.

Para peminat diraikan dengan beberapa aktiviti dengan legenda mereka sebelum tontonan perlawanan bermula, di mana Liverpool mudah menewaskan Cardiff City.

Hujan yang turun tidak menghalang 1000 peminat mengisi ruang terbuka 1 Utama Shopping Center untuk menyaksikan Liverpool memburu gelaran Liga Perdana Inggeris dengan kemenangan 2-0 ke atas Cardiff.

Seorang peminat bertuah apabila membawa pulang jersi Liverpool yang ditandatangani oleh bintang mereka, Mo Salah.

Mugilan berkata: “Bagi pihak semua peminat Liverpool di sini, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua yang terlibat dalam membawa pengalaman peminat LFC World ini ke Malaysia. Ia menjadi hujung minggu yang mengasyikkan untuk semua orang.”

“Saya tidak boleh meminta lebih banyak selepas menerima jersi kelab Liverpool yang ditandatangani oleh Mo Salah yang diserahkan kepada saya oleh legenda kelab seperti Sami Hyypia di atas pentas. Saya harap program LFC Dunia ini akan diadakan setiap tahun kerana kami terus menyokong The Reds,” tambahnya. Mugilan.

Trio bekas Reds juga membuat  lawatan ke Sekolah Rendah Seri Permaisuri, sebuah sekolah SEN di rantau ini yang mempunyai kira-kira 50 – 60 kanak-kanak dengan keperluan khas termasuk autisme, ADHD, disleksia, Gangguan Bipolar dan lain-lain.

Semasa lawatan mereka, ketiga-tiga mereka mengambil bahagian dalam klinik bola sepak mini yang memberi peluang kepada anak-anak ini untuk terlibat dalam aktiviti fizikal seperti mengamalkan teknik menendang dan kemahiran asas lain termasuk melakukan tendangan penalti.

Hyypia berkata: “Kami benar-benar menikmati lawatan kami ke Malaysia. Ia merupakan satu peluang yang hebat untuk bertemu peminat kami di sini yang mungkin tidak pernah mendapat peluang untuk melawat Anfield.

“Setiap kali kami melawat lokasi di seluruh dunia, sangat penting untuk meluangkan masa untuk melibatkan para penyokong kami dari semua lapisan masyarakat dan latar belakang. Ini adalah pengalaman hebat untuk terlibat dalam sesi latihan dan aktiviti pakar untuk menyediakan kanak-kanak tempatan dan anak muda dengan keseronokan, melibatkan kelas yang benar-benar membawa personaliti mereka dan membantu mereka untuk membangunkan kemahiran baru.”