Luar Negara Berita

Solskjaer Jadi Pilihan

Siapa yang bakal menjadi pengurus tetap Manchester United bakal diketahui jika pengurus sementara Ole Gunnar Solskjaer terus membina reputasi yang baik di Old Trafford, kata bekas pengurus England, Steve McClaren.

Setelah menggantikan Jose Mourinho pada bulan Disember, Solskjaer telah mengumpul sembilan kemenangan dan satu seri dalam semua pertandingan.

“Saya fikir semua orang terkejut dengan pelantikan itu,” kata McClaren, yang kini bertanggungjawab di Queens Park Rangers, memberitahu Sky Sports.

“(Tetapi) saya tahu Ole dengan baik. Dia pemikir dan dia bijak.

“Mereka bermain hebat, menyerang cara bola sepak tradisional United. Dan jika terus bekerja, saya fikir Manchester United akan mempunyai keputusan yang mudah untuk dibuat pada akhir musim. ”

Selepas bermula dengan perlawanan yang agak selesa, United menunjukkan kemampuan sebenar apabila menang ke atas Tottenham Hotspur dan Leicester City, serta menang pusingan keempat Piala FA di Arsenal.

Bekas rakan sepasukan Solskjaer, Jordi Cruyff berkata bekas pengurus Cardiff itu telah menghidupkan semula United dengan “membuka kunci minda pemain.”

“Kerjanya lebih mental, bercakap dengan pemain dan menekan butang yang betul untuk mendapatkan yang terbaik daripada mereka,” kata Cruyff kepada BBC.

“Kualiti ada di sana. Mereka adalah pemain yang baik. Dari luar, dia telah menyentuh fikiran mereka dan meletakkan lengan di bahu mereka.

“Mereka benar-benar memerlukan seseorang untuk menstabil dan memberi mesej positif, di luar dan di dalam kelab.”