Luar Negara Berita

Neville Salahkan Ed Woodward

Gary Neville, bekas pemain Manchester United mengakui, kemelut masalah Manchester United bermula apabila kepimpinan kelab memecat David Moyes pada April 2014.

Bekas pengurus Everton, David Moyes dilantik sebagai pengganti kepada Sir Alex Ferguson, yang telah bersara pada Mei 2013, dan diberi kontrak enam tahun, sebelum dipecat oleh naib pengerusi eksekutif Ed Woodward selepas hanya 10 bulan mengendalikan kelab itu.

United telah mengalami permulaan yang mengecewakan pada musim ini di bawah Jose Mourinho, dengan kekalahan di West Ham pada hari Sabtu menjadikannya permulaan kempen Liga Perdana terburuk mereka sejak 1989-90.

Bekas pemain pertahanan United dan England, Neville, kini ahli sukan Sky, menulis di Twitter: “Kekacauan ini bermula ketika United memecat David Moyes selepas 8 bulan dan mereka kehilangan semua nilai-nilai yang dibina oleh kelab itu selama 100 tahun.

“Ia menjadi permainan pinball, kaedah yang reaktif dan kemudian mengejarnya. Tiada pelan!

“Ia bukannya disebabkan oleh pengurus, ia disebabkan oleh kepimpinan di atasnya. Mereka melantun ke segenap tempat dan tiada pelan!”

Moyes digantikan oleh Louis van Gaal dan kemudian Mourinho, yang memenangi Piala Liga dan Liga Europa dalam musim pertamanya sebagai pengurus Manchester United.