Luar Negara

Bekas Pengarah Teknikal FAM diumum ketua jurulatih New Zealand

Bekas Pengarah Teknikal Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Fritz Schmid hari ini diumumkan sebagai ketua jurulatih skuad bolasepak New Zealand.

Schmid meninggalkan FAM pada 21 Februari lalu dan hari ini diumumkan sebagai ketua jurulatih All-Whites dengan tugasnya adalah untuk membawa New Zealand layak ke Piala Dunia 2022 di Qatar.

Schmid sebelum ini pernah menjadi pembantu jurulatih pasukan kebangsaan Austria dan pembantu jurulatih kelab Switzerlang FC Basel. Bersama Basel, dia memenangi kejuaraan liga Switzerland sebanyak empat kali, Piala Switzerland empat kali dan layak ke Liga Juara-Juara.

“Ianya satu kebanggaan untuk dinamakan sebagai ketua jurulatih New Zealand.

“Saya gembira untuk berada di sini dan membina pasukan dengan apa yang mereka telah kecapi dalam empat tahun lepas. All Whites adalah pasukan yang punyai banyak potensi dan menarik. Sasaran utama kami dalam tempoh empat tahun ini adalah untuk layak ke Piala Dunia 2022 dan saya yakin kita boleh capai sasaran ini.”

Perlawanan pertama Schmid adalah bertemu Kanada dalam satu perlawanan persahabatan yang akan berlangsung pada 24 Mac ini di Sepanyol.