Sukan SEA Luar Negara

Thailand sasar pingat emas acara bolasepak dan futsal di Sukan SEA Kuala Lumpur

Thailand telah menetapkan sasaran tinggi pada Sukan SEA bulan depan, di mana pengurus mereka mensasarkan semua 4 pingat emas dalam bola sepak dan futsal, kedua-dua dalam kategori lelaki dan wanita.

Watanya Wongopasi, pengurus pasukan lelaki U22, berkata persediaan pasukannya bermula hampir setahun lalu. “Kami telah melakukan kerja rumah kami dan mempelajari lawan kami,” kata Watanya pada sidang akhbar, seperti yang dipetik dalam Bangkok Post.

Sebaliknya, wanita yang dikenali sebagai “Madam Dear” berkata Vietnam U22 adalah lawan paling kuat untuk Thailand di peringkat kumpulan. “Vietnam mungkin lawan paling kuat di peringkat kumpulan. Pemain mereka telah bermain bersama untuk masa yang lama dan kami tidak boleh memandang rendah mereka, “kata Watanya.

Pasukan wanita akan mendapat peluang untuk mempertahankan gelaran mereka selepas empat tahun sejak acara itu diadakan dari tahun 2015 di Singapura. Pasukan wanita Thailand akan bertarung untuk emas menentang Vietnam, Myanmar, Filipina dan Malaysia dalam format pusingan robin, yang berlangsung buat kali pertama di Sukan SEA.

“Matlamat kami adalah untuk mempertahankan gelaran. Tetapi kita tidak boleh meremehkan Vietnam dan Myanmar kerana prestasi mereka telah bertambah baik sejak beberapa tahun lalu. Malah tuan rumah Malaysia boleh menjadi ancaman. Kami tidak boleh mengambil mereka dengan ringan. Kami akan meneruskan tugas kami dan berharap mendapat sokongan para peminat yang akan meningkatkan keyakinan kami, “kata pengurus pasukan wanita, Nualphan Lamsam dalam sidang akhbar yang dipetik oleh The Nation.