Liga Perdana Berita

Manchester City memulakan cabaran undang-undang kontroversial terhadap peraturan Liga Perdana

Kawah sedang digerakkan dalam Liga Perdana dengan berita yang tidak lama lagi bahawa City akan mencabar kesahihan peraturan  di bawah undang-undang persaingan UK.

Cabaran undang-undang Manchester City terhadap peraturan kewangan Liga Perdana akan didengari dalam tempoh dua minggu akan datang, satu langkah yang boleh mengakibatkan kesan yang besar secara besar-besaran yang menjejaskan liga utama Inggeris dan menggegarkannya ke teras.

Juara Liga Perdana yang baru dinobatkan baru-baru ini nampaknya tidak berputus asa dalam pendirian mereka untuk mencabar peraturan APT liga dalam perbicaraan bermula pada hari Isnin yang ditetapkan sehingga 21 Jun.

City dipercayai tidak akan berputus asa dalam mencabar kesahihan peraturan di bawah undang-undang persaingan UK.

The Times, yang pertama kali melaporkan butiran tuntutan City Selasa lalu, berkata kelab itu sedang berusaha untuk membatalkan peraturan itu, yang pertama kali diperkenalkan pada Disember 2021 berikutan pengambilalihan Newcastle yang diketuai Saudi dan terbaharu diperkukuh pada Februari.

Peraturan tersebut direka bentuk untuk memastikan sebarang perjanjian komersial atau perpindahan pemain antara kelab dan entiti yang mempunyai pautan kepada pemilikan kelab tersebut dijalankan pada nilai pasaran yang saksama, supaya pendapatan kelab tidak dinaikkan secara buatan.

Jika panel timbang tara mengisytiharkan peraturan APT tidak sah, maka kelab secara berkesan akan bebas melakukan sebarang tawaran komersial yang mereka inginkan tanpa sebarang pertimbangan bebas dibuat sama ada tawaran tersebut adalah untuk nilai pasaran yang saksama.

Ini kemudiannya boleh membantu kelab meningkatkan pendapatan mereka yang diisytiharkan dan memberi mereka kelonggaran yang lebih besar dalam perpindahan dan perbelanjaan gaji di bawah peraturan kemampanan kewangan. Terdapat kebimbangan ia boleh membawa kepada kelab yang pemiliknya mempunyai poket terdalam – City dan Newcastle –
berkesan berada dalam liga mereka sendiri dari segi perbelanjaan.

The Times berkata peguam City telah mendakwa dalam hujah mereka bahawa kelab itu telah menjadi mangsa diskriminasi dan tertakluk kepada “kezaliman majoriti” akibat peraturan ini.

Itu telah menimbulkan kebimbangan mengenai potensi krisis tadbir urus untuk Liga Perdana sekiranya terdapat sebarang cabaran yang berjaya terhadap proses pembuatan peraturannya, yang pada masa ini memerlukan undian majoriti 14 kelab untuk sebarang usul diluluskan.

The Times melaporkan bahawa antara 10 dan 12 kelab telah menawarkan sokongan mereka dalam beberapa bentuk atau lain untuk membela Liga Perdana terhadap kes ini, manakala satu kelab telah mengemukakan kenyataan saksi untuk menyokong City.

Tidak jelas apa, jika ada, dengan tuntutan ini mengenai perkara berasingan daripada 115 pertuduhan yang dibawa oleh Liga Perdana menentang City atas dakwaan pelanggaran peraturan kewangan liga. Perbicaraan dalam kes itu dijangka bermula pada musim luruh. City bersungguh-sungguh menafikan sebarang salah laku.

Juga tiada peruntukan dalam Seksyen X peraturan Liga Perdana, di mana proses timbang tara ini berlaku, menyatakan bahawa keputusan tuntutan tersebut mesti didedahkan kepada umum.

Walau bagaimanapun, nampaknya pasti – memandangkan apa yang boleh dipertaruhkan – bahawa ia tidak akan kekal rahsia untuk masa yang lama sebaik panel timbang tara mengeluarkan keputusan.
Baik City mahupun Liga Perdana tidak membuat sebarang komen mengenai perkara itu.