Liga Perdana Berita

Arteta merenung kegagalan peluang Son menentang Manchester City

Bos Gunners, Mikel Arteta, berkata kapten Lilywhites Son Heung-min adalah satu-satunya pemain dalam Liga Perdana yang dia inginkan sebagai pemain ideal yang boleh meletakkan Arsenal di kedudukan utama untuk mengetepikan Manchester City untuk memenangi kejuaraan Liga Perdana.

Pasukan Gunners kini menuju ke hujung minggu terakhir kempen sebaliknya bergantung kepada West Ham untuk menolong mereka mengambil mata penentu dari pasukan Pep Guardiola untuk menamatkan penantian 20 tahun yang sukar untuk memenangi liga.

Sebaliknya mungkin City kini memerlukan bantuan daripada lawan Arsenal, Everton, pada hari Ahad – walaupun Pep Guardiola dan segala pemain utamanya mengekalkan kelebihan berada di tangan mereka dan inisiatif berada di tangan mereka untuk menentukan keputusan akhir – sekiranya kapten Tottenham Son tidak tersilap pukulan ke-86 -minit penyamaan yang disekat secara intuitif oleh penjaga gol gantian Stefan Ortega apabila pemain Korea Selatan itu tidak terhalang menuju ke gawang pada hari Selasa.

“Jika saya terpaksa memilih pemain dalam Liga Perdana buat masa itu maka ia adalah dia,” kata Arteta.

“Michael Jordan menjelaskannya berkali-kali, berapa kali anda mendapat pukulan kemenangan dan kadangkala dia tidak selalu berjaya melakukannya.

“Inilah keindahan sukan ini juga, jadi apa yang boleh anda lakukan?”

City akhirnya menewaskan Spurs 2-0 dan akan menamatkan kejuaraan keempat berturut-turut jika mereka menewaskan David Moyes ‘Hammers di Stadium Etihad, yang mereka dijangka sebagai pilihan di atas kertas untuk melakukannya.

Walau bagaimanapun, hanya satu tergelincir yang Arsenal perlukan untuk memenangi kejuaraan pertama mereka sejak kempen Invincibles 2004 dengan menewaskan Toffees.

Arteta – pernah menjadi pembantu Guardiola di City untuk dua kempen yang memenangi gelaran antara 2016 dan 2019 – berkata ia akan menjadi salah satu pencapaian terbesar dalam hidupnya jika ia benar-benar menjadi kenyataan.

“Ia akan menjadi salah satu hari terbaik dalam hidup saya,” kata Arteta.

“Ia adalah impian besar yang saya tidak capai sebagai pemain. Jika saya boleh melakukannya, terutamanya dengan orang yang bekerja dengan saya setiap hari, ia akan menjadi suatu hari nanti.

“Ia sangat bagus (menang sebagai pembantu). Mengangkat trofi itu indah.”

Arteta percaya perebutan gelaran menonjolkan “keajaiban” Liga Perdana.

“Keajaiban sudah berlaku kerana ini adalah apa yang setiap penyokong bola sepak mahu dan hidup sehingga perlawanan terakhir,” tambah bos Arsenal itu.

“Minit akhir Liga Perdana di peringkat ini, liga paling indah di dunia setakat ini di mana anda mempunyai dua pasukan. Inilah yang anda mahukan, inilah sebabnya ia adalah liga paling kompetitif di dunia.

“Ketidakpastian adalah seperti dadah. Anda masih ada, anda masih perlu mendapatkannya dan ia tidak pasti. Terdapat banyak faktor yang boleh mengubah keadaan dengan cepat tetapi apabila anda berjaya melakukannya, ia adalah fenomenal.”