Liga Perdana Berita

Liverpool dihina ketika Ruben Amorim mengadakan perbincangan dengan West Ham untuk menggantikan David Moyes

Selain Xabi Alonso, Liverpool juga telah menumpukan perhatian kepada sasaran utama pengurusan mereka yang lain, Ruben Amorim, tetapi yang terakhir dilaporkan telah mengadakan perbincangan dengan West Ham, yang nampaknya akan membariskan jurulatih Sporting Lisbon sebagai pengganti David Moyes yang berpotensi.

West Ham tiba-tiba muncul sebagai pesaing yang mengejutkan untuk menarik sasaran pengurusan Liverpool, Ruben Amorim selepas dilaporkan mengadakan perbincangan dengan pemain berusia 39 tahun itu, dengan jurulatih Sporting Lisbon menjadi pilihan untuk menggantikan Jurgen Klopp di Anfield berikutan keputusan Xabi Alonso untuk kekal di Bayer Leverkusen.

Bagaimanapun, menurut The Athletic, perpindahan ke Anfield kini kelihatan paling “tidak mungkin”, kerana nampaknya perpindahan ke West Ham, walaupun menarik kepada Amorim, hanyalah satu daripada pelbagai pilihan lain yang dimiliki warga Portugal itu pada musim panas.

David Moyes dijangka meninggalkan kelab kerana kontraknya akan tamat pada penghujung musim dan Amorim berada di kedudukan teratas senarai keinginan kelab, walaupun mereka juga memandang serius kepada bekas Real Madrid dan Wolves. pengurus Julen Lopetegui.

Perbualan Amorim dengan West Ham sudah pasti mengejutkan Liverpool, kerana Klopp telah mengumumkan pada Januari bahawa dia akan meninggalkan Anfield pada penghujung musim. Itu serta-merta mendorong The Reds untuk segera membuat senarai sasaran dengan bos Bayern Leverkusen Alonso sebagai sasaran utama tetapi dia telah memutuskan untuk kekal selepas musim cemerlang di Jerman, merampas gelaran Bundesliga daripada genggaman Bayern Munich. Liverpool kemudiannya tidak mempunyai pilihan selain menumpukan perhatian mereka kepada Amorim, tetapi perjanjian itu kini juga nampaknya di luar jadual.

Orang-orang seperti Julian Nagelsmann, Roberto De Zerbi dan Thomas Tuchel juga pernah menjadi Liverpool juga telah dikaitkan dengan Liverpool.

Amorim mengambil alih peranan Sporting pada 2020, setelah mengendalikan saingan Braga selama satu musim selepas memenangi Piala Portugis. Dia memenangi liga pada musim pertamanya bersama Sporting serta piala buat kali kedua dalam kariernya.