Liga Perdana Berita

Jurgen Klopp merenung era keemasan Liverpool dan ‘warisan’nya

Pengurus Liverpool, Jurgen Klopp telah bersuara mempertahankan prestasi buruk The Reds musim ini, menegaskan bahawa musim bermasalah mereka tidak tiba-tiba mengubahnya menjadi pengurus yang buruk dan percaya bahawa pada tahun 2040-an orang benar-benar akan melihat kembali secara retrospektif pada pemerintahannya di Anfield sebagai zaman keemasan.

Liverpool kini menduduki tempat kesembilan dalam Liga Perdana dan, selepas memenangi kedua-dua piala domestik musim lalu, kini secara rasmi terkeluar daripada kedua-duanya menjelang akhir Januari selepas dikalahkan 2-1 di Brighton pada Ahad.

Klopp, yang berterus-terang dengan menyegarkan kerana percaya dia terlalu disanjung tinggi semasa masa-masa indahnya di Anfield, berkata bahunya cukup luas untuk menerima kritikan itu sambil dia memikirkan bagaimana ada panggilan untuk pengurus lain dipecat sekiranya dia telah memenangi empat kali ganda dan penggantinya telah mendapat keputusan yang dia miliki tahun ini.

Dia berkata: “Saya tidak menjadi pengurus yang buruk dalam sekelip mata. Saya tidak pernah sebaik yang orang mungkin katakan atau tidak seburuk yang difikirkan oleh sesetengah orang. Tetapi bayangkan jika anda berada di sini hari ini bercakap dengan jurulatih Liverpool yang lain kerana musim lalu kita memenangi keempat-empat trofi dan saya berkata, ‘Jumpa lagi, cuti’. Bayangkan jika anda melihat wajah yang berbeza dan dia perlu menjelaskan perkara ini dan memberitahu anda bagaimana tiada siapa yang akan mendengar. Mereka akan mengatakan musim lalu adalah hebat dan tahun ini tidak hebat, jadi pergi. Jadi [untuk] perkara seperti ini, anda perlu mempunyai bahu yang lebar dan benar-benar mengambilnya.”

Klopp adalah satu-satunya pengurus Liverpool yang memenangi semua Piala Eropah, Piala Dunia Kelab, kejuaraan Inggeris, Piala FA dan Piala Liga dan percaya kejayaannya akan diingati dalam tempoh dua dekad.

Dia berkata dengan terus terang: “Saya telah berada di tempat kedua dalam hidup saya daripada yang pertama, sejujurnya. Perkara boleh berubah bagaimanapun. Jika anda melihat kembali 20 tahun pada pasukan ini, orang akan berkata, ‘Apa masa. Wah’. Adakah mereka akan bercakap tentang musim ini? Setakat ini kami tidak memberi mereka banyak alasan tetapi kami masih dalam dua pertandingan piala dan kami tidak akan berputus asa dalam liga. Mengapa kita harus?

“Legasi? Nah, sepuluh tahun atau 20 tahun lihat ke belakang dan katakan itu hebat. Final di sini, final di sana. Satu kegembiraan. Siapa yang peduli tentang itu sekarang? Saya tidak peduli. Saya tidak fikir seketika bagaimana perasaan memenangi Liga Juara-Juara. Adakah kita mahu memenanginya lagi? Sudah tentu. Adakah ia kelihatan seperti kami akan menghancurkan [Real] Madrid? Mungkin tidak. Tetapi ia adalah pertandingan di mana kami cukup bagus.”