Liga Perdana Berita

Manchester City mengesahkan perjanjian Haaland manakala Liverpool mengekalkan rentak dalam perlumbaan kejuaraan

Liverpool jelas sangat menyedari tekanan hebat yang dibawa ke atas mereka dalam bertarung dengan Manchester City dalam perebutan kejuaraan Liga Perdana yang sengit. Dengan kegelisahan yang melanda, skuad kendalian Jurgen Klopp itu terselamat daripada ketakutan besar pada malam Selasa untuk bangkit daripada ketinggalan untuk akhirnya mengatasi Aston Villa 2-1.

Kemenangan yang diperjuangkan dengan cemerlang dan bersusah payah itu telah menaikkan kedudukan The Reds dengan mata dengan pendahulu liga City, datang pada hari yang sama dengan tenang mengumumkan bahawa mereka “telah mencapai persetujuan pada dasarnya untuk perpindahan penyerang Erling Haaland.”

Realiti yang keras dan dingin melihat saingan mereka memperoleh kemahiran dan perkhidmatan hebat yang boleh dikatakan hartanah paling hangat dalam bola sepak Eropah hari ini sudah pasti akan menjadi panggilan realiti yang menyedihkan untuk Liverpool. Keajaiban Norway berusia 21 tahun itu, yang telah menjaringkan 85 gol dalam 88 penampilan untuk Dortmund, jelas akan menambah potensi dan senjata muda kepada barisan hadapan City yang sudah sangat digeruni.

Apapun, Liverpool pasti akan melakukan semua yang mereka termampu dan tekun untuk memastikan perebutan kejuaraan akan berakhir, apabila dorongan datang untuk mendorong.

Anak-anak buah Klopp mendapat kejutan biadap hanya tiga minit sebelum perlawanan Villa apabila Douglas Luiz berjaya menyelamatkan diri daripada berebut mulut gol. Villa bermewah-mewahan kerana mereka mensia-siakan banyak peluang selepas itu untuk melebarkan kedudukan mereka dan memastikan permainan memihak kepada mereka tetapi sebenarnya Liverpool mempamerkan ketabahan dan chutzpah yang luar biasa untuk melancarkan perlawanan sengit menerusi jaringan cemerlang Joel Matip dan Sadio Mane.

“Ia mengenai menggali, meneruskan dan mencari jalan untuk menang,” kata kapten Liverpool, Jordan Henderson.

City masih mempunyai kelebihan dengan perbezaan gol dan kemenangan The Reds ke atas Villa memastikan penggantungan kejuaraan akan berterusan sehingga minggu terakhir musim ini.

“Kami tidak boleh melakukan lebih daripada kemenangan,” kata Klopp. “Ramai orang menyangka ini boleh menjadi kulit pisang, bahawa ia boleh menjadi satu perjuangan untuk kami, dan bagaimana budak-budak itu menyusun yang benar-benar luar biasa.”

Mane dipilih oleh pengurus Liverpool itu untuk pujian istimewa kerana prestasinya amat dipuji dengan kemenangan perlawanan penyerang Senegal itu pada minit ke-65 menjadi gol ke-22nya untuk kelab dalam semua pertandingan kempen ini.

“Dia adalah mesin, saya memberitahunya selepas perlawanan. Dia seorang pemain yang besar. Fizikalnya kejam. Dia adalah gabungan teknik, keinginan dan fizikal apabila pada masa ini semua orang mempunyai beberapa ela di kaki,” Klopp berseri-seri. “Sejujurnya, anda boleh melihatnya dengan dia. Dia hanyalah pemain bertaraf dunia yang hebat.”

Dalam persidangan selepas perlawanan, topik perbincangan entah bagaimana berlegar-legar ke Haaland dan soalan diajukan kepada bos Liverpool tentang berapa banyak penambahan Haaland akan menguatkan City berikutan perpindahannya, Klopp hanya mampu memberikan jawapan dengan senyuman masam.

“Saya fikir Erling pastinya akan menjaringkan banyak gol. Dia adalah binatang sebenar,” katanya. “Dia cedera beberapa kali di Dortmund tetapi apabila dia cergas dia adalah binatang yang sebenar. Malangnya, dia adalah pemain yang sangat bagus.”

“Tetapi City pernah dan tidak akan pernah menjadi pasukan yang memenangi perlawanan kerana seorang pemain, kerana cara, cara khusus, mereka bermain,” tambah Klopp.