eropah Berita

Reaksi tidak ternilai Mohamed Salah apabila ditanya mengenai ranking Ballon d’Or di tempat ketujuh

Kelas.

Ia jelas sesuatu yang anda ada atau tidak kerana tiada dua cara mengenainya. Dan penyerang panas Liverpool Mohamed Salah menunjukkan dia mempunyai banyak kelas – baik di dalam mahupun di luar padang dengan responsnya terhadap akhbar mengelilingi kejadian mengenai Ballon d’Or baru-baru ini yang berterusan sejak Lionel Messi dari PSG memenangi anugerah yang diidamkan untuk rekod kali ke-7.

Mohamed Salah membuat ejekan terhadap kedudukan ketujuhnya dalam Ballon d’Or dengan persembahannya menentang Everton pada hari Rabu.

Buat masa ini, pemain Mesir itu pastinya salah seorang pemain terbaik dalam bola sepak dunia, malah ada yang bertegas untuk mendakwa bahawa dia adalah pemain terbaik pada masa ini.

Pada hari Rabu dalam derby Merseyside, Salah menjaringkan dua gol semasa kemenangan 4-1 Liverpool baru-baru ini di Goodison Park yang menyebabkan tuan rumah kekalahan terburuk mereka dalam tempoh 39 tahun.

Gol pertama penyerang Mesir itu adalah penyudah satu lawan satu yang tegas selepas Jordan Henderson memasukkannya ke gawang selepas 19 minit. Gol itu menggandakan pendahuluan Liverpool selepas Henderson meletakkan pasukannya 1-0 di hadapan.

Kemudian, pada separuh masa kedua, penyudah yang sama berjaya meletakkan Liverpool 3-1 selepas dia menghukum kesilapan Seamus Coleman. Diogo Jota menjadikan kedudukan 4-1 lewat tetapi ia adalah malam yang Salah mendominasi sekali lagi.

Salah kini telah menjaringkan 19 gol dalam 19 perlawanan dalam semua pertandingan dan benar-benar telah membuktikan dirinya sebagai salah seorang pemain terbaik dalam bola sepak dunia.

Bagaimanapun, dia hanya cukup bagus untuk menduduki tempat ke-7 dalam undian Ballon d’Or minggu ini – sesuatu yang tidak dapat dipercayai oleh pengurusnya, Jurgen Klopp.

“Saya terkejut dengan kedudukannya,” kata Klopp pada sidang akhbarnya pada Selasa.

“Wartawan mengundi untuk Ballon d’Or… jika anda fikir dia sepatutnya lebih tinggi, anda harus meyakinkan rakan sekerja anda!

“Mo sepatutnya lebih tinggi, pasti.”

Dan selepas satu lagi prestasi luar biasa untuk Liverpool, Salah sendiri ditanya pendapatnya tentang kedudukan Ballon d’Or.

Salah tidak dapat menahan ketawanya sebelum menggelengkan kepalanya dan berkata “Saya tiada komen.”

Wartawan itu mencadangkan bahawa Salah akan lebih tinggi tahun depan yang mana dia menjawab: “Mudah-mudahan, anda tidak pernah tahu.”