Eropah Berita

Luis Suarez yakin Erling Haaland memiliki kelebihan berbanding Kylian Mbappe

Bintang Atletico Madrid, Luis Suarez telah mendedahkan bahawa dia percaya anak muda Norway, Erling Haaland, mengatasi kelebihan daripada saingannya, Kylian Mbappe.

Superstar muda Haaland dan Mbappe sudah siap untuk menjadi tokoh paling dominan dalam bola sepak dunia dalam dekad yang akan datang setelah permulaan yang luar biasa di Borussia Dortmund dan Paris Saint-Germain.

Persaingan mereka berkembang pesat dengan cepat dan diharapkan dapat menggantikan persaingan sengit antara mantan bintang terkenal Real Madrid, Cristiano Ronaldo dan jimat Barcelona dan penyihir Lionel Messi, dan mantan pasangan penyerang Messi, Suarez telah memberikan pendapatnya mengenai perdebatan itu.

“Dia (Haaland) adalah pemain yang hebat dan dia berada di tingkat yang luar biasa,” kata pemain internasional Uruguay itu kepada wawancara Twitch dengan Gerard Romero, yang dilaporkan melalui Marca.

“Dia mempunyai kekuatan fizikal yang luar biasa dan dia adalah salah satu No.9 terbaik di dunia dan dia akan menandakan era.

“Saya lebih suka Haaland sedikit lagi, tetapi Mbappe berada pada tahap yang sangat tinggi.”

Kedua-duanya Real Madrid dan Barcelona telah dikaitkan dengan gerakan untuk Haaland setelah dia melakukan satu lagi kempen menjaringkan gol yang luar biasa di Dortmund.

Gergasi Liga Perdana Inggeris Manchester City, lagi pun Manchester United dan Chelsea juga berminat dengan bekas bintang RB Salzburg dengan Liverpool berpotensi mencabar Real Madrid untuk bintang Perancis Mbappe pada tahun-tahun akan datang.