Eropah Berita

Bos Leeds United, Marcelo Bielsa, ‘lebih daripada layak’ berada dalam senarai pendek Jurulatih Lelaki Terbaik FIFA, kata panelis pemilihan

Bos Leeds United, Marcelo Bielsa, “lebih dari yang layak” mendapat tempat di senarai pendek Pelatih Lelaki FIFA Terbaik 2020, menurut penjaga gol legenda Columbia, Faryd Mondragón.

Panel legenda bola sepak, termasuk Cafu, Bastian Schweinsteiger, Yaya Touré dan Hristo Stoichkov, mengumpulkan senarai pendek lima orang yang menempatkan Bielsa bersama pengurus Bayern Munic Hans-Dieter Flick, bos Liverpool Jürgen Klopp, Sevilla’s Julen Lopetegui dan Zinedine Zidane dari Real Madrid.

Kemasukan Bielsa telah mencetuskan perdebatan di England tetapi bekas penjaga gawang Columbia, Faryd Mondragón, anggota panel pemilihan, memberitahu YEP bahawa nilai-nilai yang ditunjukkan oleh ketua jurulatih Whites dan pencapaian bersejarahnya dalam mengakhiri 16 tahun pengasingan kelab dari penerbangan teratas menjadikannya calon yang layak untuk anugerah tersebut.

“Ia lebih pantas,” katanya.

“Seorang jurulatih, pelatih yang tidak hanya menunjukkan selama kariernya bahawa dia telah menjadi profesional yang sangat hebat, dia telah berubah, dalam beberapa sudut pandang, dengan cara yang positif dalam permainan.

“Dia memiliki banyak nilai di lapangan dan di luar lapangan.

“Untuk membawa Leeds ke kedudukan yang patut dimiliki oleh peminat mereka dan sejarah kelab ini dan berada di elit Liga Perdana sebagai pelatih Amerika Selatan yang menunjukkan dan menyebarkan semua nilai dan idea ini dalam budaya yang berbeza, itu luar biasa.

“Saya menganggap kedudukan Marcelo Bielsa dalam senarai ini lebih pantas.”

Ahli panel rakan sepasukan Diego Forlan telah memberi petunjuk kepada Flick, Klopp atau Lopetegui untuk mengambil hadiah.

Dia berkata: “Itu sukar. Jurgen Klopp dan Liverpool melakukan musim yang hebat di Liga Perdana, mereka melakukannya dengan sangat baik.

“Flick memenangi Liga Juara-Juara dan Piala Jerman. Julen Lopetegui memenangi Liga Europa yang bukan gelaran mudah untuk dimenangi. Saya rasa boleh jadi antara mereka bertiga.”

Senarai pendek akan dipendekkan menjadi tiga terakhir pada 11 Disember.