Bundesliga Berita

Borussia Dortmund. Kilang bola sepak di mana superstar dibuat (Bahagian 2 dari siri 3 Bahagian)

Markus Pilawa, ketua bahagian yang bertanggungjawab yang mengintai bakat bola sepak muda yang berpotensi walaupun pada usia awal untuk melatih di pasukan Borussia Dortmund, menyedari tanggungjawab berat yang memikul bahunya.

“Kami adalah kelab Liga Juara-Juara dan kami bersaing dengan Bayern Munich, jadi kami memerlukan bakat tingkat tinggi dan tidak banyak orang di planet ini,” tegasnya.

“Sebilangan besar dari mereka berasal dari luar negeri, jadi anda memerlukan keperibadian besar untuk datang dari negara anda sendiri ke kelab baru, bahasa baru. Ini sangat, sangat sukar.”

Kemasukan terbaru di antara pemain muda ketika ini memasuki pasukan pertama ialah Jude Bellingham, yang telah ditunggu oleh kelab tahun lalu tetapi pemain berusia 17 tahun itu akhirnya bergabung dengan pasukan Inggeris pemuda itu dengan harga lebih dari $30 juta pada bulan Julai, meninggalkan jejak kelab Eropah lain, terutama Manchester United, dengan bersungguh-sungguh bersaing untuk mendapatkan tandatangan pemain tengah muda berbakat itu.

Pilawa memberi penghargaan untuk kejayaan menangatangani Billingham dengan bakat yang di tidak senang di cari kepada Dortmund dengan rekod prestasi mereka yang mengagumkan dan sangat boleh dipercayai, terutama ketika pasukan lain dapat menawarkan gaji yang lebih tinggi untuk memikat Bellingham muda.

“Kami dapat menunjukkan kepada mereka bahwa kami tidak berbohong,” katanya, merujuk kepada pemain muda yang lain seperti Sancho dan Pulisic yang berjaya menavigasi sistem pemuda Dortmund.

“Terdapat banyak pemain dan ini bukan 10 tahun yang lalu atau 15 tahun yang lalu. Ia tahun lalu, dua tahun yang lalu, tiga tahun yang lalu. Setiap tahun kami mempunyai pemain yang berikutnya.

“Kami dapat menunjukkan kepada mereka bahawa kami memiliki pengalaman. Kami tahu bagaimana cara kerjanya dan saya rasa mereka mempercayai kami kerana kami tidak berbohong, kami tidak memberitahu mereka dongeng.”

Walaupun Bellingham telah melonjak masuk ke dalam pasukan pertama musim ini – menjaringkan gol dengan hebat dalam debutnya pada hari Isnin – terdapat juga bintang baru yang lulus dari akademi kelab, dengan anak muda Amerika Syarikat, Giovanni Reyna, sebagai mithalan pertama.

Warga Amerika, dengan ibu bapa yang kedua-duanya bermain bola sepak antarabangsa untuk AS, bergabung dengan Dortmund pada tahun 2019 dari akademi belia New York City dan kini melangkah ke pasukan pertama kerana kelab itu meletakkan banyak harapan pada pemain tengah kreatif itu.

Selain latihan berkualiti tinggi, komponen utama kejayaan Dortmund dengan pemain muda adalah kerana perhatian mereka terhadap perincian.

Bakat muda terulung kelab, yang dikenal pasti oleh pasukan jurulatih, kerap bertemu untuk sesi satu lawan satu yang cenderung membantu dan memupuk perkembangan mereka di dalam dan di luar lapangan.

Lelaki yang dipilih dengan baik untuk bertemu dengan pemuda-pemuda ini adalah Otto Addo, yang bermain untuk Dortmund dan pasukan kebangsaan Ghana sebelum bersara pada tahun 2008.

Addo adalah orang utama yang bekerjasama rapat dengan Reyna ketika dia melangkah ke pasukan pertama, dengan menawarkan bimbingan peribadi di pelbagai bahagian permainan.

Addo bekerja pada satu-satu masa dengan tiga atau empat ‘bakat teratas’ dalam setiap kumpulan umur dan tanggungjawab terutamanya adalah untuk membuat sesi latihan khusus yang merangkumi empat topik utama – teknik, taktik, fizikal dan mental.

Anehnya, bukan selalu pemain terbaik yang berpeluang bekerja dengan Addo tetapi mereka yang menunjukkan yang paling berpotensi.

Addo menegaskan bahawa potensi Reyna sudah jelas sejak awal dan teruja melihatnya berkembang di tahap tertinggi.

“Dia [Renya] adalah salah satu bakat terbaik kami dari bawah 17 tahun dan di bawah 19 dan saya banyak bekerja dengannya. Kami berlatih tambahan dan kami juga melakukan analisis video selepas setiap perlawanan yang dilakukannya,” katanya.

“Saya dapat melihat Gio [Reyna] langsung. Kami mempunyai banyak pemain teknikal yang bagus tetapi tekniknya bila terkena tekanan memang bagus. Untuk tidak melakukan kesalahan di bawah tekanan, untuk mengubah arah di bawah tekanan dan untuk mempercepatkan diri di lini tengah.

“Dia juga memiliki kecerdasan permainan, untuk menempatkan dirinya selalu di antara garis, untuk membaca permainan dan dia tahu apa yang akan datang. Dia membawa banyak, jauh lebih banyak daripada pemain lain dari kumpulan usianya.”