eredivisie Berita

Barcelona boleh belajar dari Ajax mengenai kewangan

Angka perpindahan yang ditransaksikan tidak berbohong dan dalam kes Ajax, angka-angka itu menonjol secara hitam, walaupun hanya dengan penjualan bintang alumni Ajax mereka yang lebih muda untuk generasi seterusnya seperti Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt, Donny van de Beek dan Hakim Ziyech.

Keseluruhannya dibeli dengan harga hanya €11 juta dan dijual dengan harga yang berharga dari €246 juta. Sekiranya itu bukan kepintaran perniagaan yang luar biasa oleh Ajax, tidak ada yang lain.

Inilah pecahan yang menarik:

Frenkie de Jong: Dibeli dengan harga €1 / Dijual dengan harga €86 juta

Matthijs de Ligt: Percuma / Dijual dengan harga €75 juta

Donny van de Beek: Percuma / Dijual dengan harga €45 juta

Hakim Ziyech: Dibeli dengan harga €11 juta / Dijual dengan harga €40 juta.

Frenkie de Jong menjejak ke Barcelona

Menurut 433, beberapa tahun yang lalu pada tahun 2015, Ajax membayar Willem II sejumlah wang sebanyak satu euro untuk seorang pemain dalam pasukan muda mereka – Frenkie de Jong. Remaja itu bermula sebagai pemain simpanan untuk Jong Ajax, sebelum membuat debut pasukan pertamanya pada September 2016.

Sejak itu, pemain tengah muda itu terus meningkat – mencapai kesepakatan perpindahan dengan Barcelona yang berkuat kuasa mulai 30 Jun bahawa sejumlah 86 juta euro. Sama sekali bukan masalah buruk, dari mana-mana cara anda melihatnya.

Dan 433 menambah bahawa ketika mereka menjual De Jong tiga setengah tahun yang lalu, Willem II menahan 10% kepentingan dalam sebarang pertukaran pemain di masa depan, yang bermaksud mereka akan menerima 7.5 juta euro (atau 6.4 juta euro kerana 433 memahaminya) . Bagaimanapun, pihak Belanda akan menerima bayaran melebihi anggaran tahunan mereka. Sebilangan perniagaan yang pada masa itu mungkin kelihatan gila oleh kelab yang kini menduduki tempat kesembilan di Eredivisie, boleh berubah menjadi sangat menguntungkan.

Matthijs De Ligt melengkapkan perpindahan Juventus €75 juta dari Ajax

Pemain antarabangsa Belanda berusia 19 tahun itu dengan selesa menjadikan dirinya di kem juara Serie A setelah muncul sebagai salah satu prospek pertahanan teratas di Eropah.

Juventus telah menyelesaikan penandatanganan pemain tengah dari Matthijs dari Ajax sebanyak 75 juta euro dengan kontrak lima tahun dengan yang terakhir telah bersetuju dengan syarat peribadi yang akan menyaksikan pemain pertahanan itu memperoleh €12 juta setiap musim – € 8 juta gaji pokok dengan €4 juta bonus.

Dan dengan kesepakatan dengan pemain berusia 19 tahun itu yang diselesaikan, setara dengan €85.5 juta dengan kos tambahan, Bianconeri akhirnya menyaksikan persaingan dari sejumlah kelab ternama Eropah, termasuk Barcelona, Manchester United dan Paris Saint-Germain.

De Ligt telah menjadi salah satu prospek pertahanan paling diidamkan di Eropah sejak membuat debut seniornya untuk Ajax pada tahun 2016.

Manchester United bersetuju dengan bayaran £40 juta untuk pemain tengah Ajax, Donny van de Beek

Manchester United mendekati penandatanganan pemain tengah Ajax, Donny van de Beek, setelah kedua-dua kelab itu bersetuju dengan bayaran £40 juta.

Bos United Ole Gunnar Solskjaer terkenal sebagai penyokong besar pemain antarabangsa Belanda, 23, dan telah menontonnya dalam beberapa permainan.

Difahamkan, United kini telah memantapkan minat mereka dengan syarat perubatan dan peribadi yang masih belum dapat disimpulkan.

Van de Beek akan menandatangani perjanjian lima tahun, yang membolehkannya tersedia untuk pertandingan pembukaan United musim 2020-21, menentang Crystal Palace pada 19 September.

Dia akan menjadi pemain pertama Solskjaer yang menandatangani kontrak setelah langkah yang banyak dipublikasikan untuk pemain sayap Borussia Dortmund dari England, Jadon Sancho terhenti kerana jumlah yuran.

Van de Beek adalah sebahagian daripada pasukan Ajax yang cemerlang yang mara ke separuh akhir Liga Juara-Juara pada tahun 2019.

Bintang Ajax Hakim Ziyech menandatangani lima tahun di Stamford Bridge menjelang musim panas

Hakim Ziyech telah menandatangani kontrak lima tahun di Chelsea menjelang perpindahan musim panasnya ke Stamford Bridge.

The Blues mengumumkan awal bulan ini bahawa mereka telah bersetuju dengan perjanjian lima tahun bernilai 433 juta pound sterling untuk bintang Ajax yang diberi nilai tinggi, dengan syarat dia bersetuju dengan syarat peribadi.

Pemain sayap Maghribi, yang secara rasmi akan bergabung dengan the Blues pada 1 Julai, kini telah menyetujui syarat tersebut dan memberitahu laman web Chelsea: “Saya gembira dan bangga telah menandatangani kelab besar seperti Chelsea.

“Saya menantikan musim depan dan berharap kita dapat mencapai perkara-perkara hebat bersama-sama.”

Ziyech, yang merupakan pemain pertama Frank Lampard sebagai bos Chelsea, telah meletakkan lebih dari 20 gol dalam setiap tiga musim terakhir, dan menjaringkan 49 kali untuk gergasi Belanda.

Dia dilihat sebagai pengganti Eden Hazard, yang meninggalkan kelab untuk bergabung dengan Real Madrid dalam perjanjian 89 juta pound pada musim panas lalu.

Secara selari, Bartomeu dan dewan Barcanya dapat belajar membuat keputusan dengan baik mengenai strategi perniagaan secara Ajax yang cemerlang dan mungkin mempelajari satu atau dua perkara mengenai pertukaran penjualan dan pemerolehan.