Liga Perdana Berita

Pemain muda Harvey Elliott mengatakan ‘Tidak!’ untuk bertemu Sergio Ramos ketika Madrid cuba menandatanganinya

Pemuda Harvey Elliott membanggakan dengan Liverpool ketika dia ‘mengejutkan’ pegawai Real Madrid bila dia secara terang-terangan dan tanpa ragu-ragu melepaskan peluang untuk bertemu Sergio Ramos kerana dia memang tidak menyukainya setelah pertembungan Ramos dengan Mohamed Salah pada pusingan akhir Liga Juara-Juara 2018.

Real Madrid telah berusaha keras untuk memikat Elliott ke Sepanyol pada musim panas 2019 dengan daya tarikan utama mereka untuk mengatur pemuda itu bertemu dengan kapten mereka yang sudah lama berkhidmat, Ramos, ketika orang-orang seperti Liverpool, Arsenal, Paris Saint-Germain, Manchester City dan Chelsea juga bersaing untuk mendapatkan tandatangannya.

Tuntutan Athletic bahawa pegawai Real bertanya kepada Elliott jika dia ingin bertemu Ramos, kapten kelab, tetapi remaja itu langsung menjawab: ‘Tidak, tidak mengapa, terima kasih. Saya tidak menyukainya setelah apa yang dilakukannya kepada Mo Salah.’ Elliott kebetulan berada di Kiev ketika Salah terpaksa menarik diri dari final Liga Juara-Juara dengan kecederaan bahu berikutan pertembungan yang dipersoalkan dengan ‘Ironman’ Ramos.

Tindak balas itu tentu saja mengejutkan, dan jadi tamparan muka di hadapan tuan rumah, dan telah mengahapuskan usaha Real untuk menawan Elliott dan juga gagal untuk meyakinkan pemain sayap itu menolak perpindahan ke Liverpool, yang akhirnya memenangi perlumbaan untuk menandatangani pemain Fulham yang didambakan. Ini sebahagiannya disebabkan oleh hubungan Elliott seumur hidup dengan kelab sebagai peminat.

Sejak itu Elliott membuat tujuh penampilan senior untuk Liverpool dan Jurgen Klopp menaruh harapan tinggi untuk pemain muda Inggeris itu.

Penyokong Liverpool menuduh Ramos sengaja menyingkirkan Salah, satu tuduhan yang selalu ditolak oleh bek tengah, tetapi jelas Elliott tidak sabar menahan diri dan masih menyimpan dendam ketika dia melakukan lawatan ke Bernabeu dan kompleks latihan mereka setahun kemudian.

Klopp telah memuji Elliott sebagai ‘bakat luar biasa’ dan pemain berusia 17 tahun itu diharapkan dapat memainkan peranan lebih besar dalam skuad pasukan pertama musim depan. Pemain Liverpool termasuk Elliott kembali menjalani latihan menjelang potensi memulakan semula musim Liga Perdana 2019/2020.