Eropah Berita

Guti mula tugas bersama Almeria

Bekas bintang tengah Real Madrid, Guti akan memulakan tugas baru sebagai pengendali pasukan Almeria. 

Guti pernah bermain bersama Real Madrid sejak 1995 sehingga 2010 dan berjaya menyumbang 46 gol daripada 387 penampilan. Bekas pemain Sepanyol ini merupakan tonggak utama di Bernabue sebaris bersama Zinedine Zidane, Luis Figo, dan Raul Gonzalez.

Menurut laporan Marca, Guti akan mengisi kekosongan yang ditinggalkan Pedro Emanuel. Desas-desus mula bertiup kencang apabila laman sosial Twitter rasmi Almeria membuat satu ciapan yang menimbulkan tanda tanya dikalangan penyokong mereka.

Malah, pemilik pasukan, Turki Al-Sheikh turut berkongsi gambar beliau bersama Guti di laman rasmi Facebook. ‘Bersama Legenda Real Madrid dan Sepanyol’, tulisnya di laman sosial tersebut.

مع اسطورة ريال مدريد ومنتخب اسبانيا غوتي في القاهره ومفاجاءه 🙏🏻❤

Posted by ‎تركي آل الشيخ – Turki Al Alshikh‎ on Sunday, November 3, 2019

Akhirnya, segalanya terjawab apabila Almeria sendiri mengeluarkan kenyataan rasmi mengenai lantikan Guti sebagai ketua jurulatih baru pasukan.

Guti yang berusia 43 tahun pernah berkhidmat bersama skuad remaja Real Madrid dan menjadi pembantu kepada Senol Gunes di Besiktas. Beliau dijadualkan untuk menyertai latihan bersama pasukan pada Selasa sebelum memulakan perlawanan pertama menentang Real Zaragoza.

Almeria beraksi di Segunda Division dan kini menghuni tangga kedua dengan 24 mata. Pasukan ini hanya mencatat satu kemenangan dalam lima perlawanan terakhir dalam saingan liga.