Malaysia Berita

Qatar Akan Menjadi Pentas Piala Dunia Terbaik

Presiden FIFA Gianni Infantino memuji usaha Qatar dalam membina infrastruktur menjelang Piala Dunia 2022 dan berkata kejohanan itu dijangka menjadi yang terbaik.

Qatar adalah sebuah negara kecil, suhu tinggi dan infrastruktur stadium yang tidak mencukupi telah mendorong beberapa pihak untuk mempersoalkan keputusan FIFA untuk menjadikannya menjadi tuan rumah, tetapi negeri padang pasir itu telah melancarkan projek pembinaan yang besar dan berjanji untuk melengkapkan tujuh stadium baru menjelang 2020.

"Anda dapat melihat kemajuan yang sedang dilakukan di sini empat tahun sebelum sepak mula," kata Infantino menerusi satu kenyataan dari jawatankuasa penganjur Piala Dunia tempatan Qatar selepas melawat stadium Al Wakrah yang mempunyai 40,000 tempat duduk.

"Stadium ini sangat mengagumkan. Apabila anda masuk ke sini, anda akan merasakan bagaimana ia akan berlangsung."

"Piala Dunia Rusia telah menjadi yang terbaik tetapi Piala Dunia pada 2022 di Qatar - saya yakin - akan menjadi lebih baik," kata Infantino.
Qatar meneruskan rancangan infrastruktur bercita-cita tinggi untuk menjadi tuan rumah Piala Dunia - yang merupakan pusat strategi Doha untuk mempamerkan dirinya di peringkat global - dan sejak itu merasmikan pelabuhan $ 7.4 bilion (£ 5.7 bilion) dan menjangka untuk membuka metro pertamanya menjelang akhir tahun ini.