Liga Perdana Berita

Betul kata Sean Dyche – dia adalah perubahan besar untuk Everton

Abdoulaye Doucoure sekali lagi tepat sasaran untuk Blues yang bangkit semula pada malam Khamis ketika mereka membersihkan Newcastle United di Goodison Park, dengan Dwight McNeil dan Beto menjaringkan gol di antara jaringan pemain tengah itu.

Dengan kemenangan itu Everton ditarik keluar dari zon penyingkiran, dengan meyakinkan menyokong kemenangan 1-0 mereka ke atas Nottingham Forest hujung minggu lalu. Suasana di sekeliling Goodison sangat berbeza pada kali terakhir The Magpies melawat pada bulan April, mengambil langkah besar ke arah bola sepak Liga Juara-Juara dengan menyingkirkan Blues ketika itu yang sedang bergelut. Walaupun pasukan Dyche berjaya mengelak kejatuhan pada hari terakhir musim ini, perasaan omelan berterusan di sekitar Goodison maka penyingkiran ke Kejuaraan Sky Bet mungkin hampir tiba.

Awan gelap yang menyelubungi telah diterbangkan dan Doucoure, yang menandatangani perjanjian baharu dengan kelab itu bulan lalu, telah membuka diri mengenai perubahan yang dilakukan pengurusnya yang telah membantu mengubah pasukan mereka.

“Kami tahu dari musim lalu bahawa kami perlu mengubah sesuatu,” katanya.

“Pengurus sangat memahami kami dan mempunyai banyak pengalaman dalam Liga Perdana, jadi dia baru sahaja memberi kami keyakinan dan kepercayaan.

“Dia adalah satu perubahan besar untuk kelab, dan saya akan mengatakan bahawa dia sangat sesuai. Pengurusnya sangat jujur. Dia memberitahu kami perkara sebenar, tidak kira apa pun, jadi dia baik.

“Dia telah melakukan banyak perkara untuk saya. Saya tidak berada dalam pasukan. Apabila saya menandatangani kontrak baru saya, dia bergurau dengan saya dan berkata, ‘Anda tidak ada dalam gambar’.

“Ia adalah gurauan yang baik daripadanya. Ia membuatkan saya tersenyum kerana saya gembira. Dia percaya kepada saya, tetapi dia percaya kepada semua orang. Dia memberi setiap pemain peluang untuk bermain.”

Sebelum pemain tengah itu meneruskan: “Kami tahu menewaskan Newcastle akan membawa kami keluar dari tiga terbawah, jadi ia sangat penting. Ia sangat baik untuk minda kita untuk keluar dari tempat penyingkiran.

“Kami tahu Newcastle akan menjadi perlawanan yang sukar, tetapi saya fikir persembahan itu hebat dan kami berhak untuk menang.

“Musim ini sangat baik sebelum potongan 10 mata, tetapi jelas kami melihat ke atas sebelum ia membawa kami ke tiga terbawah.

“Sebagai pemain, kami cuba fokus pada persembahan dan mendapatkan mata sebanyak yang kami boleh, dan saya fikir pada masa ini kami bermain dengan sangat baik.”

Everton mengalu-alukan Chelsea ke Goodison petang ini, dan sekiranya tidak kerana potongan 10 mata selepas didapati bersalah melanggar peraturan keuntungan dan kemampanan Liga Perdana, maka The Blues akan berada di atas pasukan Mauricio Pochettino dalam jadual.

“Kami tahu perlawanan Newcastle adalah penting kerana kami tahu bahawa pada masa lalu, apabila kami memenangi perlawanan di tempat lawan, kami kembali ke Goodison dan sama ada kalah atau seri,” tambah Doucoure.
“Jadi kami fikir kemenangan itu adalah satu langkah besar dan kini jelas Chelsea akan menjadi satu lagi perlawanan yang sukar.
“Tetapi di laman sendiri, kami boleh menewaskan sesiapa sahaja, jadi kami sangat yakin dan kami berharap dapat memperoleh satu lagi keputusan yang baik.

“Kami tahu bahawa tanpa potongan mata, kami akan berada di atas Chelsea di tangga ke-10, jadi ini bermakna kami mengalami musim yang hebat.

“Cara kami bermain memberikan kami keyakinan, tetapi sekarang kami perlu teruskan dan bekerja keras.
“Penonton kami sangat hebat; mereka sentiasa menyokong kami, dan semoga menentang Chelsea kami boleh memberi mereka kemenangan lagi.”