Piala Dunia 2022 Berita

Kapten Kane memuji mentaliti pasukan selepas menewaskan Senegal untuk mara ke suku akhir

England kini sedang melalui kepayahan untuk bersiap sedia untuk pertemuan suku akhir Piala Dunia menentang juara Piala Dunia Perancis pada malam Sabtu selepas kemenangan meyakinkan, selesa 3-0 ke atas Senegal dalam pusingan 16 terakhir.

Jordan Henderson, kapten Harry Kane dan Bukayo Saka dari Arsenal tepat sasaran apabila anak buah Gareth Southgate menepis tanpa banyak berlengah pasukan yang memenangi Piala Negara-Negara Afrika awal tahun ini. Tidak perlu dikatakan tugas itu menjadi lebih mudah tanpa kehadiran azimat Senegal, Sadio Mane.

Kapten Kane – kini disokong dengan gol pertamanya di Qatar – difahamkan dalam gelombang optimistik, menegaskan England akan bersedia untuk cabaran pasukan Perancis yang menewaskan Poland 3-1 dalam perlawanan 16 terakhir mereka semalam.
“Kami menikmati yang ini tetapi sudah tentu tumpuan kami kemudian beralih terus ke itu,” katanya.

“Ia akan menjadi perlawanan yang sangat sukar, mereka adalah juara bertahan tetapi ia akan menjadi pertarungan yang baik. Kami akan pulih dengan baik sekarang dan bersedia untuk perlawanan itu.”

Kapten England memuji kematangan yang ditunjukkan pasukannya selepas bergelut awal mereka untuk memaksa diri pada perlawanan di mana Senegal memberikan sebahagian besar ancaman untuk 30 minit pertama sehingga gol penembusan Henderson tujuh minit sebelum rehat.

“Kredit kepada pemain lelaki, mentaliti kami adalah yang terbaik dari awal dan kami mengambil peluang kami apabila mereka datang,” katanya kepada ITV.

“Kami mempunyai gabungan hebat antara remaja dan pengalaman serta satu lagi kemenangan kalah mati. Selama bertahun-tahun ia bukan mudah untuk England, jadi untuk menang 3-0 adalah malam yang sangat hebat.”

Phil Foden, penyedia bantuan untuk dua gol, memuji sumbangan pemain berusia 19 tahun Jude Bellingham yang merupakan pendorong yang tidak dapat dinafikan ketika England menjaringkan dua gol pada separuh masa pertama.

“Saya tidak mahu terlalu membesarkannya kerana dia masih muda tetapi dia antara pemain paling berbakat yang pernah saya lihat,” katanya.

“Saya tidak nampak sebarang kelemahan dalam permainannya dan dia pasti akan menjadi pemain tengah terbaik di dunia.”