Piala Dunia 2022 Berita

Gary Neville mempersoalkan Gareth Southgate kerana menafikan “pemain terbaik” England

Bintang Manchester City, Phil Foden, tidak disertakan sejak awal dalam salah satu daripada dua perlawanan pembukaan Piala Dunia England dengan Gary Neville kritikal terhadap pilihan.

Gary Neville percaya bos England, Gareth Southgate telah melakukan kesilapan dengan mengabaikan Phil Foden – “bakat terbaik skuadnya sejauh satu batu”.

Foden tidak dipilih dalam kesebelasan utama England untuk setiap dua perlawanan pembukaan Piala Dunia mereka.

Playmaker Manchester City itu terpaksa menunggu sehingga minit ke-70 sehingga dia diperkenalkan ketika England menumpaskan Iran 6-2 dalam perlawanan pembukaan kejohanan itu.

Pemain berusia 22 tahun itu menggantikan Mason Mount dalam perlawanan kumpulan pembukaan, tetapi bintang Chelsea itu sekali lagi digemari sejak awal dalam pertembungan malam Jumaat menentang Amerika Syarikat. Tambahan pula, Foden bukanlah antara pemain gantian pertama yang dibawa ketika England bertungkus-lumus menentang lawan mereka – dengan Jack Grealish dan Jordan Henderson merupakan pemain gantian pertama yang diperkenalkan.

Penyisihan Foden dari pasukan England telah dikritik oleh Neville, yang menekankan bahawa Foden adalah pemain paling berbakat dalam skuad itu dan bahawa dia tidak dapat memahami mengapa dia tidak dimasukkan ke dalam pasukan Southgate.

“Saya tahu Phil Foden tidak bermain tetapi untuk Phil Foden tidak bermain untuk England adalah memalukan kerana dia adalah bakat besar,” kata Neville pada rehat separuh masa di ITV Sport. “Saya rasa dia pemain terbaik kami, bakat terbaik kami sejauh satu batu. Dia sepatutnya bermain dalam pasukan itu.”

Rakan pakar Neville, Ian Wright menambah tentang apa yang berlaku untuk England dalam pertembungan mereka menentang Amerika Syarikat, di mana mereka kekurangan kreativiti: “Kadang-kadang Mason Mount menjadi terlalu cepat, meninggalkan ruang itu untuk Tyler Adams kemudian mereka keluar. Bukayo Saka pergi meninggalkan Antonee Robinson untuk maju ke hadapan, kami perlu memperbaikinya.”

Neville menambah: “Kami mempunyai terlalu banyak hantaran di bahagian belakang, tidak sampai ke bahagian tengah. Tiga bahagian tengah mereka telah membuatkan kami kelihatan lembap, kami bercakap tentang (Jude) Bellingham sebelum perlawanan, Mount, mereka meletakkan sekumpulan hantaran bersama-sama dan jika anda melihat (Harry) Maguire mengenai perkara ini (peluang Weston McKennie), dia benar-benar lemah. yang ini, anda perlu dapatkan pos yang berhampiran.

“Perhatikan Maguire, dia pergi dan menandakan yang anda tidak boleh lakukan itu, anda tidak boleh melakukannya. Mereka lebih cerah, lebih tajam, semua yang kami lakukan kami tidak mendapat apa-apa yang betul. Kami tahu apa itu bakat (Christian) Pulisic, (Jordan) Pickford ditewaskan di sini, ia adalah panggilan bangun yang besar pada separuh masa pertama, mereka melakukannya pada malam yang lain dan mereka melemah jadi England akan berharap perkara itu berlaku di sini juga.”

Selepas kemenangan hari pembukaan yang mengalir bebas ke atas Iran di mana mereka menjaringkan enam gol, prestasi England menentang Amerika Syarikat sangat berbeza dengan kekurangan kelancaran dan ketiadaan sebarang ancaman serangan sepanjang masa.