La Liga Berita

Luis Suarez tamatkan kontrak Barcelona, mahu sertai Atletico

Walaupun minat jangka panjang Juventus pada penjaring gol ketiga tertinggi Barca, Luis Suarez, kini nampaknya Athletico Madrid dapat menjadi destinasi seterusnya untuk penyerang Uruguay yang tidak puas itu kerana El Pistolero dilaporkan akhirnya menutup jalan keluarnya dari Barcelona dan dilaporkan menyetujui penamatan kontraknya, menurut outlet Sepanyol RAC.

Pemergian pasangan Messi yang sangat dinanti-nantikan dalam kesepakatan menjaringkan gol kini akan menyebabkan Atletico Madrid mengubah rancangan mereka terhadap bekas penyerang Chelsea, Alvaro Morata, yang kini diharapkan kembali ke Juventus secara pinjaman.

Sudah banyak yang diharapkan Suarez akan beralih ke Juventus setelah bos Barca baru, Ronald Koeman, menjelaskan bahwa dia tidak memiliki tempat untuk El Pistolero dalam rencananya untuk membangun kembali skuad Barca.

Dengan Juve tidak dapat mendatangkan lagi pemain bukan EU di jendela perpindahan ini berikutan kedatangan Arthur Melo dan Weston McKennie, Suarez sebelumnya telah lulus ujian Itali di Perugia minggu lalu untuk memperoleh kewarganegaraan berkembar, dan penyerang berusia 33 tahun itu kian menghadapi penantian pasport yang lama dan cemas untuk diluluskan menjelang jendela perpindahan ditutup pada 5 Oktober, dengan bos Juve baru Andrea Pirlo mengakui pada hujung minggu bahawa pemindahan itu akan ‘sukar’.

Outlet akhbar Itali Gazzette dello Sport melaporkan bos Juventus yang baru itu mengatakan:

“Suarez sukar kerana masa untuk mendapatkan pasport adalah panjang, rumit bahawa [penyerang baru kita] boleh menjadi dia.”

Bos Atletico, Diego Simeone, ingin menggandingkan Suarez dengan Diego Costa di barisan hadapan dalam skuad, dengan langkah yang dijangkakan Suarez akan menyaksikan Morata menuju ke padang baru.

Pemain Sepanyol itu menghabiskan dua musim di Juve antara 2014 dan 2016 dan merupakan sebahagian daripada pasukan yang mara ke final Liga Juara-Juara pada 2015