Piala FA Berita

Haaland berprestasi cemerlang menjaringkan lima gol ketika Man City membelasah Luton dalam piala FA

Erling Haaland kembali ke prestasi terbaiknya dengan menjaringkan lima gol ketika Manchester City membelasah Luton Town 6-2 di Kenilworth Road untuk mara ke suku akhir Piala FA pada Selasa.

Luton tidak mempunyai jawapan kepada perampok dari Norway itu yang mencipta hatrik City kelapan sebelum rehat dan kemudian menjaringkan dua lagi selepas rehat untuk membunuh kebangkitan Luton yang menggembirakan.

Empat gol pertama Haaland berusia 23 tahun semuanya dicipta oleh Kevin De Bruyne. Mateo Kovacic juga mencatatkan rekod untuk juara bertahan City yang tidak tewas dalam 18 perlawanan dalam semua pertandingan.

Luton mengancam kemunculan semula yang tidak mungkin apabila Jordan Clark menemui penjuru atas dengan usaha hebat pada pukulan separuh masa dan sekali lagi menjaringkan gol pada awal separuh masa kedua. Tetapi pasukan City yang kuat serta-merta menjumpai satu lagi peralatan untuk merangkul topi bagi perlawanan lapan terakhir.

Malam itu adalah milik Haaland yang tidak dapat dihalang walaupun ketika dia menjadi pemain liga teratas pertama yang menjaringkan lima gol dalam perlawanan Piala FA sejak George Best menjaringkan enam gol untuk Manchester United menentang Northampton Town pada 1970.

“Kevin De Bruyne sangat besar. Dia melakukan yang terbaik. Seronok bermain dengannya,” kata Haaland, yang hatrik pertamanya untuk City di tempat lawan, memberitahu ITV.

“Kami tahu apa yang kami berdua mahukan antara satu sama lain. Ia klik dengan baik. Saya kembali ke tahap terbaik saya. Akhirnya saya berasa baik. Ia adalah perasaan yang luar biasa. Ia akan datang, kami akan datang. Masa yang menggembirakan di hadapan. Kami bersedia untuk menyerang.”

Satu-satunya kecacatan bagi City, yang menentang Manchester United dalam Liga Perdana pada hari Ahad, adalah kecederaan kepada Jack Grealish yang dipaksa keluar sebelum rehat dengan berulangnya kecederaan pangkal paha.

Haaland hanya menjaringkan lima gol dalam 11 penampilannya sebelum ini untuk City – satu kejadian yang terganggu oleh kecederaan kaki yang dicadangkan oleh sesetengah pihak telah mengambil alih permainannya. Xx Tetapi dia melenyapkan sebarang keraguan dengan cara yang tegas dengan persembahan sensasi permainan penyerang tengah.

“Erling beraksi dan Kevin sempurna,” itulah keputusan Guardiola. “Kaitan yang mereka ada. Erling memerlukan pemain seperti Kevin dan Kevin memerlukan pemain seperti Erling.”

City mementingkan perniagaan sejak awal dan mendahului pada minit keempat ketika Matheus Nunes bermain di De Bruyne yang memotong hantaran sempurna untuk Haaland untuk merembat menewaskan Tim Krul. De Bruyne menentang Haaland pada minit ke-18 untuk menjadikan kedudukan 2-0 dan jaringan hatrik Haaland hampir seperti salinan karbon ketika dia sekali lagi melancarkan penandanya dan melonjak kepada hantaran De Bruyne sebelum melakukan rembatan cekap ke atas Krul.

Clark memberi sedikit keceriaan kepada penyokong tuan rumah apabila dia melencongkan rembatan sempurna melepasi Stefan Ortega dan Luton menghukum City kerana sedikit kendur bertahan selepas bermula semula dengan Clark menamatkan dengan baik.

Tetapi Haaland dengan penuh seni menyambar hantaran De Bruyne beberapa minit kemudian dan kemudian meraih gol kelimanya daripada umpanan Bernardo Silva sebelum digantikan, yang melegakan Luton.