Berita Asian Cup

Senarai pemain Korea Selatan sertai Piala Asia 2023

Korea Selatan mengumumkan skuad Piala Asia 2023 yang akan diketuai oleh Son Heung-min.

Hwang Hee-chan yang sudah menjaringkan 10 gol Premier League musim ini juga merupakan antara 26 pemain pilihan Klinsmann untuk kejohanan itu yang bermula di Qatar pada 12 Januari.

Son akan mengetuai skuad yang termasuk pertahanan Bayern Munich Kim Min-jae dan pemain tengah PSG berusia 22 tahun Lee Kang-in.

Jurulatih Jurgen Klinsmann berkata sudah tiba masanya mereka menamatkan kemarau kejuaraan selama 64 tahun kerana Korea Selatan belum memenangi Piala Asia sejak 1960.

“Semuanya mengenai masa sekarang dan saya fikir kami sudah bersedia untuk pertandingan besar ini.

“Sudah 64 tahun, 64 tahun adalah masa yang lama untuk Korea. Sudah tiba masanya kita menyelesaikannya.”

Korea Selatan telah diundi dalam Kumpulan E dan akan menentang Malaysia, Jordan dan Bahrain pada pusingan pertama.

Mereka tewas 1-0 kepada juara Qatar pada suku akhir Piala Asia 2019.

Klinsmann, pemenang Piala Dunia bersama Jerman pada 1990, akan mempunyai salah satu skuad terkuat dalam kejohanan di Qatar.

“Saya mempunyai perasaan yang baik kerana mereka bermain dengan baik di kelab mereka,” katanya.

“Mereka sihat, mereka cergas, mereka bercita-cita tinggi dan mereka sangat lapar. Ini adalah asas untuk bermain kejohanan yang baik.”

Son akan beraksi di Piala Asia keempatnya dan merupakan sebahagian daripada pasukan Korea Selatan yang tewas kepada tuan rumah Australia pada final 2015.

“Kami mempunyai banyak bahagian berbeza dalam senarai itu dan itu menjadikan kami salah satu pilihan untuk Piala Asia,” kata Klinsmann.

“Kami perlu memperhalusi elemen ini dalam beberapa minggu akan datang dan kemudian pergi ke kejohanan dengan yakin.”

Skuad Piala Asia:

GK: Kim Seung-gyu (Al Shabab), Jo Hyeon-woo (Ulsan), Song Bum-keun (Shonan Bellmare)

DF: Kim Young-gwon (Ulsan), Kim Min-jae (Bayern Munich), Jung Seung-hyun (Ulsan), Kim Ju-sung (FC Seoul), Kim Ji-soo (Brentford), Seol Young-woo (Ulsan), Kim Tae-hwan (Ulsan), Lee Ki-je (Suwon), Kim Jin-su (Jeonbuk)

MF: Park Yong-woo (Al Ain), Hwang In-beom (Red Star Belgrade), Hong Hyun-seok (Gent), Lee Soon-min (Gwangju), Lee Jae-sung (Mainz), Lee Kang-in (Paris Saint-Germain), Son Heung-min (Tottenham), Jeong Woo-yeong (Stuttgart), Hwang Hee-chan (Wolves), Moon Seon-min (Jeonbuk), Park Jin-seob (Jeonbuk), Yang Hyun-jun (Celtic)

FW: Cho Gue-sung (Midtjylland), Oh Hyeon-gyu (Celtic)