Ligue 1 Berita

Bekas pemain bola sepak Perancis mengatakan sangat mudahnya PSG pilih di antara Messi dan Ramos

Khabar angin yang mengaitkan Messi yang berusia 33 tahun dengan pindah ke ibu kota Perancis terus membuat heboh sejak Neymar menyatakan bahawa dia ingin bermain lagi dengan bekas rakan sepasukannya di Barcelona.

Kini terdapat perubahan baru dalam senario selepas tweet terbaru oleh Josep Pedrerol, hos El Chiringuito de Jugones, melalui akaun Twitter rancangan itu yang melaporkan bahawa Paris Saint-Germain memang juga berminat dengan bek tengah Real Madrid, Sergio Ramos. Kontrak pertahanan Los Blancos juga akan berakhir pada bulan Jun.

Pedrerol juga menuduh bahawa Ramos mengadakan pertemuan pribadi dengan presiden Real Madrid, Florentino Pérez bahawa kelab itu mempunyai rancangan untuk membawa dia dan Messi untuk musim depan.

Namun, dengan adanya wabak coronavirus yang mempengaruhi pendapatan kewangan kelab, mereka mungkin akan berhati-hati dengan perbelanjaan gaji mereka, yang telah mengakibatkan PSG mengucapkan selamat tinggal kepada Edinson Cavani dan Thiago Silva. Les Parisiens harus memilih Messi atau pemain pertahanan Real Madrid kerana keadaan ekonomi semasa tidak mungkin dapat menampung kedua-duanya.

Bagi bekas pemain tengah Lille OSC Ludovic Obraniak, pilihan sama sekali tidak sukar dibuat, dan itu adalah Messi, seperti yang dinyatakannya semasa penampilan di L’Equippe d’Estelle.

“Membawa pemain terbaik di dunia atau pemain terbaik dan mungkin sepanjang masa – walaupun hanya selama setahun – di media dan sukan, itu masuk akal,” kata Obraniak.

“Anda harus meletakkan diri anda di tangan pemimpin Qatar. Dari segi sukan, tentu saja mereka melakukan sesuatu untuk memenangi Liga Juara-Juara, tetapi ada Piala Dunia di Qatar, yang akan tiba pada tahun 2022. Menjadi Messi tahun Piala Dunia di Qatar akan menjadi rampasan kuasa yang luar biasa bagi mereka.”