Liga Perdana Berita

Manchester United menumpukan perhatian kepada Dominic Calvert-Lewin dari Toffees pada musim panas ini

Menurut Athletic, kelab itu telah mengadakan perbincangan dalaman mengenai kemungkinan menandatangani sama ada Calvert-Lewin atau Ivan Toney dari Brentford sebagai pilihan penyerang.

Difahamkan, di sebalik rekod kecederaan penyerang Toffees itu, Man United telah menyatakan bahawa pemain itu bermain lebih 18 minit Liga Perdana berbanding Rasmus Hojlund musim lalu.

Peminat bola sepak di seluruh dunia amat menyedari minat aktif Red Devils terhadap Jarrad Branthwaite yang berusia 21 tahun, yang memenangi Liga Perdana musim lalu.

Bagaimanapun, walaupun membuat bidaan baharu sebanyak £45 juta ditambah tambahan untuk pemain pertahanan itu, nampaknya The Toffees bersedia untuk menolak tawaran itu kerana ia tidak mencapai penilaian mereka, menurut Fabrizio Romano.

Sebaliknya, anak buah Erik ten Hag kini mempertimbangkan perpindahan untuk Calvert-Lewin berusia 27 tahun yang menjadi pemain tetap di Goodison Park sejak tiba dari Sheffield United pada 2016.

Penyerang itu telah membuat 247 penampilan untuk The Toffees, memberikan impak yang berpanjangan di Merseyside, terutamanya setelah membantu Sean Dyche dan anak buahnya untuk bertahan dari penyingkiran musim lalu.

Walaupun sudah lama tanpa menjaringkan gol semasa kempen 2023/24, Calvert-Lewin menamatkan musim dengan tujuh gol Liga Perdana untuk namanya, menjaringkan empat kali dalam tujuh perlawanan terakhirnya.

Itu mungkin aksi terakhirnya dalam jersi Everton. Penyerang itu kini telah memasuki 12 bulan terakhir kontraknya, dan daripada kehilangannya secara percuma pada musim panas akan datang, kelab itu mungkin ingin menurunkannya.

Penjualannya juga akan mengurangkan beberapa kebimbangan dengan PSR pada musim panas ini, yang boleh membantu mengukuhkan kedudukan Toffees di Branthwaite, walaupun Amadou Onana juga dikaitkan dengan perpindahan.