Liga Perdana Berita

Man Utd melancarkan bidaan baharu untuk Jarrad Branthwaite

Jarrad Branthwaite sekali lagi menjadi subjek tawaran Manchester United kerana kelab Manchester itu telah melancarkan langkah baharu untuk bek tengah itu pada malam Isnin.

Tawaran itu, pakej bernilai sehingga £50 juta, adalah peningkatan pada bidaan pembukaan sebanyak £35 juta ditambah £8 juta dalam alat tambah yang dibuat bulan lepas. Namun ECHO memahami ia masih kurang daripada penilaian kelab terhadap pemain utama dan salah satu prospek pertahanan paling hangat di Eropah.

Tawaran pertama Manchester United dibuat pada 14 Jun, hari pembukaan jendela perpindahan musim panas. Disifatkan sebagai cemuhan oleh Everton, ia ditolak mentah-mentah.

Seperti yang dilaporkan oleh ECHO, minat dari Old Trafford masih belum reda dan Everton telah lama bersedia untuk bidaan baharu. Ia mengambil masa hampir sebulan untuk disatukan, tetapi tawaran £45 juta dengan tambahan £5 juta masih dianggap agak jauh daripada nilai yang telah diletakkan Everton kepada pemain yang mempunyai kepentingan penting kepada rancangan Sean Dyche.

Tawaran itu juga datang pada satu ketika pada musim panas apabila keupayaan kelab untuk menentang tawaran bernilai di bawah berada pada tahap paling kukuh. Kepercayaan Everton perlu menjual pemain selewat-lewatnya pada 30 Jun untuk mengelakkan pelanggaran ketiga peraturan perbelanjaan liga – dan oleh itu pemotongan mata ketiga – difahamkan menjadi faktor tawaran pertama rendah Manchester United.

Kelab itu sebaliknya dapat memperbaiki kedudukannya melalui penjualan Lewis Dobbin dan Ben Godfrey, bagaimanapun, dan terdapat keyakinan dalaman bahawa perjanjian itu sudah cukup untuk mengelak daripada melanggar Peraturan Keuntungan dan Kelestarian (PSR).

Everton mempunyai kerja yang perlu dilakukan untuk kekal dalam parameter PSR tahun kewangan baharu tetapi mempunyai, yang penting, telah meluangkan masa untuk merancang strategi untuk mencapai pematuhan yang bermakna kelab pada masa ini kurang terdedah kepada dieksploitasi oleh pesaing oportunis yang mencari tawaran pantas .