Liga Perdana Berita

Keluarga Friedkin yang berpangkalan di Texas mengadakan perbincangan eksklusif untuk membeli Everton

Financial Times telah melaporkan dalam talian pada 20 Jun bahawa Friedkin Group yang berpangkalan di Texas telah mengambil “langkah penting” ke arah memperoleh Everton, setelah memasuki “rundingan eksklusif” untuk membeli saham majoriti Farhad Moshiri dan membeli kelab itu dalam proses.

Selepas beberapa bulan ketidakpastian mengenai percubaan pengambilalihan oleh 777 Partners yang menyaksikan Moshiri menamatkan perjanjian dengan kumpulan itu, nampaknya Kumpulan Friedkin telah menandatangani “perjanjian eksklusif” dengan Moshiri.

Keluarga Friedkin – yang juga memiliki kelab Serie A AS Roma – telah memperoleh hak eksklusif walaupun butiran kewangan masih belum didedahkan, menurut tiga orang yang mengetahui perkara itu.
Langkah penting seterusnya ialah mendapatkan kuasa penuh, yang mana ia memerlukan kelulusan daripada Liga Perdana, satu proses yang boleh mengambil masa berbulan-bulan untuk mendapat lampu hijau.

Daniel Friedkin – dengan nilai bersih $6bn dianggarkan oleh Forbes – meneroka gambar itu selepas Moshiri menamatkan perjanjian dengan 777 Partners. Walaupun terdapat pihak lain yang berminat, Moshiri memutuskan untuk membuat perjanjian dengan kumpulan Texas, terutamanya kerana pengalaman mereka mengendalikan kelab bola sepak yang berjaya di Serie A.

Everton berbangga menjadi kelab ikonik dengan sejarah bola sepak yang kaya, walaupun bergelut di dalam dan di luar padang dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Pengurus telah berjalan-jalan keluar masuk, pemain telah dibeli dengan bayaran perpindahan yang tidak masuk akal, dan kelab itu juga telah berada di ambang penyingkiran selama tiga musim berturut-turut. Untuk memburukkan lagi keadaan, musim lalu The Toffees telah dilabuhkan lapan mata kerana melanggar peraturan kewangan Liga Perdana.

Antara keutamaan pemilik baharu ialah memulihkan kestabilan kelab, di dalam dan di luar padang. Di samping itu, mereka harus membenarkan Sean Dyche meneruskan kerja baik yang telah dilakukannya dan membantunya dengan dana dalam pasaran perpindahan untuk menguatkan skuad.

Kumpulan Friedkin telah menggariskan niat terbaik mereka dengan berjanji untuk menjelaskan hutang yang sepatutnya membolehkan kelab itu berfungsi dengan lancar dalam jangka masa panjang. Seiring dengan tumpuan untuk membina stadium baharu, mereka juga perlu memberi tumpuan kepada merombak akademi kelab juga