Liga Perdana Berita

Pep Guardiola memuji Erik ten Hag yang ‘luar biasa’ ketika panggilan Man United dibuat

Manchester United nampaknya telah memutuskan untuk mengekalkan Erik ten Hag sebagai pengurus mereka memasuki musim 2024/25 untuk masa sekarang selepas semakan akhir musim yang berlarutan dijalankan oleh lembaga pengarah INEOS Sir James Ratcliffe dan pemain terbaik United yang baharu.

Sebagai sokongan, Pep Guardiola telah pun memberikan keputusannya sama ada dia percaya Erik ten Hag harus kekal di kelab Old Trafford selepas mereka akhirnya memutuskan untuk mengekalkan pemain Belanda itu sebagai pengurus, kerana sebelum ini dikhabarkan United telah bercadang untuk memecat Ten Hag walaupun mereka terkejut. kemenangan ke atas Manchester City dalam perlawanan akhir Piala FA.

Laporan itu didakwa telah muncul pada hujung minggu bahawa Sir Jim Ratcliffe telah bertemu dengan Thomas Tuchel di Monaco atas minat yang terakhir untuk mengambil tugas itu, manakala Gareth Southgate dan Graham Potter juga muncul sebagai antara pilihan lain.

Kini nampaknya United akhirnya memutuskan untuk kekal bersama Ten Hag untuk musim 2324/25 selepas semakan akhir musim telah memuncak dengan pemain berusia 54 tahun itu mengekalkan kedudukannya sebagai pengurus di Oid Trafford, dan pada ambang menawarkan lanjutan kontrak kepada lelaki Belanda itu. Perjanjian semasanya akan tamat pada Jun 2025.

Selepas perlawanan akhir Piala FA, Guardiola ditanya mengenai Ten Hag dan kedudukannya, dengan bos City itu memuji rakan sejawatannya di United sebagai ‘luar biasa’. Dia berkata: “Mereka perlu membuat keputusan. Dia seorang yang cantik dan pengurus yang luar biasa. Memenangi Piala FA adalah penting bagi mereka seperti musim lalu untuk kami.”

Terdahulu, terdapat kekurangan kejelasan mengenai Ten Hag, yang kemudiannya membawa kepada ketidakpastian mengenai situasi bekas bos Ajax itu dalam beberapa minggu kebelakangan ini kerana United kononnya menjalankan kajian menyeluruh kempen lalu yang menyaksikan mereka merosot ke tahap terendah. – pernah menamatkan Liga Perdana – tempat kelapan – dan juga terburuk mereka dalam liga teratas sejak 1990. Ditambah dengan itu, United juga tewas 14 perlawanan liga – yang paling banyak dalam era Liga Perdana sejak bahagian itu dijenamakan semula pada 1992.

Dengan Ten Hag kini kekal di United, dia akhirnya kelihatan bersedia untuk menerima sokongan Ineos dan Ratcliffe pada jendela perpindahan musim panas. The Reds telah dikaitkan dengan beberapa pemain, termasuk beberapa penyerang kerana mereka ingin mengambil langkah yang lebih baik selepas kempen yang bercampur-campur.