Piala FA Berita

Pep Guardiola memuji Man City yang ‘kelas atas’ kerana hoodoo Tottenham akhirnya berakhir dalam Piala FA

Nathan Ake telah berakhir sebagai penyelamat yang mematahkan kekecohan panjang Man City yang membingungkan di starium baharu Hotspurs apabila dia menjaringkan gol tunggal perlawanan itu ketika pemegang Piala FA menamatkan kemarau gol mereka.

Jelas sekali lelaki paling gembira di City ialah Pep Guardiola yang penuh dengan pujian untuk prestasi pemain Manchester City yang ‘tidak boleh dipercayai’ dalam kemenangan 1-0 mereka ke atas Tottenham. Mereka akhirnya mematahkan kemarau gol di laman sendiri baru Spurs yang menyaksikan mereka mencapai 100 pukulan tanpa menjaringkan gol di sana dengan gol lewat Nathan Ake memastikan kemenangan yang ditunggu-tunggu menentang Spurs.

Guardiola sangat gembira: “Memang patut? Saya fikir begitu tetapi bola sepak adalah mengenai menjaringkan gol, tidak dibolosi dan statistiknya benar-benar bagus hari ini. Tidak boleh dipercayai. Prestasinya adalah terbaik, kelas atas. Pemain-pemain ini membuktikan sekali lagi sebab mengapa mereka telah melakukan apa yang mereka ada. dilakukan pada masa lalu.”

Pada mulanya nampaknya City telah menjaringkan gol lebih awal, tetapi Oscar Bobb diperintah ofsaid selepas Foden dihalang dari jarak dekat oleh Vicario.

Spurs jelas ketinggalan pada separuh masa pertama dan hanya berjaya melakukan satu pukulan sepanjang perlawanan manakala Manchester City terus-menerus mengasak gol dengan pemain seperti Bernardo Silva, De Bruyne dan pemain gantian Jeremy Doku semuanya mempunyai peluang. Hantaran berbahaya oleh De Bruyne menyebabkan kekacauan dalam kotak Spurs. Bagaimanapun, Ake yang akhirnya menghantar barangan dengan golnya dijaringkan hanya berbaki dua minit pada masa itu.

Jelas kecewa selepas kekalahan pasukannya, Ange Postecoglou mengaku: “Kami berjuang keras untuk kekal dalam permainan tetapi sejujurnya itu sahaja yang kami lakukan, kami kekal dalam permainan.”

“Mereka adalah pasukan teratas. Mereka adalah penanda aras. Kami belum berada di sana lagi dan kami tidak mempunyai ilusi tentang itu. Saya cuma merasakan bahawa semua separuh masa kedua adalah ok, separuh masa pertama kami terlalu pasif. dalam banyak permainan kami dan membolehkan mereka mendapat rentak.”