Liga Perdana Berita

Reaksi Gary Neville dalam satu perkataan terhadap komen Ange Postecoglou selepas kekalahan Tottenham

Gary Neville telah memuji bos Tottenham Hotspur, Ange Postecoglou selepas komen yang memberangsangkan mengenai kuasa pengadil yang semakin berkurangan dalam Liga Perdana.

Bekas bos Celtics itu telah mengagumkan bekas kapten Manchester dan pemain pertahanan Gary Neville berhubung tugas berat yang harus dihadapi pengadil di atas padang hari ini, memandangkan kekurangan kuasa yang diberikan kepada mereka dengan VAR menyelesaikan pertikaian selepas Tottenham. Kekalahan 4-1 kepada Chelsea dalam pertemuan mereka yang penuh kekacauan dan penuh insiden.

Walaupun Spurs berakhir bermain lebih daripada 40 minit dengan 10 pemain, Postecoglou memilih untuk tidak menuding jari menuduh kepada pengadil. Pelatih Australia itu tidak ada sebarang aduan selepas kedua-duanya Cristian Romero dan Destiny Udogie akhirnya diberi arahan keluarkan padang, manakala dia sendiri menerima kad kuning kerana tersasar di luar kawasan teknikal.

Postecoglou bercakap kepada Sky Sports dengan mengatakan bahawa dia berpendapat pengurus Liga Perdana sepatutnya memberi tumpuan kepada pengurusan daripada cuba mengadili sendiri perlawanan. Selain itu, bos Spurs itu mahukan lebih penghormatan kepada pengadil tetapi merasakan pengurus akan sentiasa cuba melanggar peraturan demi kepentingan mereka.

Dia percaya ia menjadi semakin sukar bagi pengadil untuk merasmikan perlawanan kerana VAR telah mengambil alih kuasa penuh, dan Aussie meminta pengadil untuk mempunyai lebih kuasa.

“Pengurus Liga Perdana sepatutnya hanya menguruskan kelab bola sepak mereka. Saya tidak pernah dan saya tidak akan bercakap dengan pengadil mengenai peraturan permainan. Saya telah diajar bahawa anda membesar dan anda menghormati pegawai,” kata Postecoglou.

“Kini, pengurus mencari cara untuk membengkokkan peraturan. Beritahu saya apakah peraturan itu, dan saya jamin anda akan mempunyai bilik yang penuh dengan pengurus yang memproses ‘bagaimana saya boleh mengatasi perkara ini’. Apa yang saya mahukan ialah pegawai terbaik sentiasa dilatih untuk merasmikan permainan tetapi amat sukar bagi pengadil untuk merasmikan hari ini. Kewibawaan mereka semakin berkurangan. Saya dibesarkan takut kepada pengadil seperti mereka adalah anggota polis. Saya sekolah lama, saya dari zaman dahulu,” tambahnya.

Pendirian Postecoglou mengenai pengadil dan VAR datang hanya beberapa hari selepas bos Arsenal Arteta dengan paling tidak berperasaan menyelar standard pengadilan dalam kekalahan 1-0 The Gunners kepada Newcastle dan melabelkannya sebagai ‘memalukan’.

VAR dan standard perasmian telah menjadi topik omcemdiary musim ini dan Postecoglou kini telah dipuji terutamanya oleh Neville di Twitter, yang memuji komen bekas bos Celtics itu yang menyokong idea menghormati pengadil sebagai berkelas.

Neville telah mengkritik reaksi Arteta pada hujung minggu, yang mungkin tidak akan memberinya sebarang mata dengan peminat Arsenal, terutamanya dengan dia memuji Postecoglou.