Liga Perdana Berita

‘Anda mahu memecat saya?’ – Guardiola mempermainkan cakap-cakap mengenai Roberto De Zerbi menggantikannya di Man City

Pengurus luar biasa Pep Guardiola telah menolak cakap-cakap bahawa dia telah mencadangkan Roberto De Zerbi boleh menggantikannya sebagai bos Manchester City. Bagaimanapun, dia berpegang teguh pada pendiriannya bahawa pemain Itali itu mempunyai semua yang diperlukan untuk melatih kelab terkemuka.

Bos City telah lama menjadi pengagum De Zerbi, membandingkan jurulatih Brighton dengan restoran berbintang Michelin. Rupa-rupanya Mei lalu dia dilaporkan telah mencadangkan bahawa pemain Itali itu akan menjadi jurulatih City seterusnya. Namun begitu, Guardiola tidak berjaga-jaga apabila soalan diajukan kepadanya sama ada De Zerbi menggantikannya di Etihad menjelang pertemuan Sabtu dengan Seagulls. Pengurus yang memenangi pelbagai anugerah itu menegaskan bahawa pemain Itali itu akan sesuai untuk bekerja di mana-mana kelab paling mencabar di Eropah.

“Anda mahu memecat saya? Saya tidak ingat itu, mungkin saya mempunyai ingatan buruk. Saya pasti Roberto boleh berlatih dalam mana-mana pasukan,” kata Guardiola pada sidang akhbar.

“Saya tidak ragu-ragu. Dia boleh melatih Brighton dan semua pasukan di seluruh dunia. Mereka adalah teratas, saya dilantik sebagai jurulatih pasukan pertama Barcelona dari divisyen empat tanpa pengalaman. Tidak bermakna anda perlu berada di kelab-kelab terkemuka untuk menjadi pengurus kelab-kelab terkemuka. Pengarah sukan mempunyai idea, mengupah pengurus dengan idea itu, mengupah pemain dengan idea itu. Jika ia bukan kedudukan yang sama sekarang anda menghadapi masalah. City telah melakukannya, Liverpool dengan Jurgen [ Klopp], memenangi kejuaraan. Anda boleh kalah tetapi sentiasa anda stabil. Ini adalah nasihat yang saya berikan kepada kelab.”

Kontrak Guardiola bersama Man City akan tamat pada 2025 dan kepercayaan beliau akan meninggalkan kelab itu apabila perjanjian terbaru ini tamat. Bagaimanapun, dia menegaskan bahawa dia berkata dia tidak akan bersuara mengenai siapa penggantinya.

“Bukan urusan saya. Jika pengerusi minta pendapat saya akan berikan,” tambahnya. “Saya bukan pengarah sukan. Bukan tanggungjawab saya untuk mengatakan betul atau salah. Saya ada kawan di sini. Jika mereka bertanya soalan. Saya tidak tahu berapa tahun untuk idea ini cara kami bermain. Teruskan dengan idea itu. pemain yang kami mahukan, saya katakan teruskan dengan itu. Saya tidak mengambil keputusan.”