Liga Perdana Berita

Pep Guardiola menjelaskan keutamaannya untuk Jack Grealish berbanding Phil Foden dalam barisan pemainnya

Pengurus Manchester City, Pep Guardiola telah menjelaskan sebab keutamaannya ketika ini memilih Jack Grealish mendahului Phil Foden dalam pemilihan barisan juara Liga Perdana Inggeris itu.

City kendalian Guardiola kehilangan lebih banyak mata dalam perlumbaan untuk merebut gelaran liga teratas dalam perlawanan terakhir mereka pada 2022, setelah terikat 1-1 dengan Everton pada hujung minggu.

Pembukaan separuh masa pertama penyerang utama liga semasa Erling Haaland dibatalkan oleh jaringan hebat Demarai Gray, yang kemudiannya bergabung dengan baik dengan rakan sepasukannya di Merseyside untuk menutup pintu pertahanan City untuk mengekalkan mata penting dalam usaha mereka mengelak penyingkiran.

Selepas perlawanan, Pep Guardiola menerima kritikan daripada ramai penyokong di media sosial selepas perlawanan kerana mengekalkan Jack Grealish dalam kesebelasan utamanya untuk tempoh perlawanan yang berpanjangan di hadapan Phil Foden yang telah diletakkan di bangku simpanan untuk perlawanan ketiga berturut-turut selepas Piala Dunia FIFA. .

Menjelaskan keputusannya berikutan keputusan seri 1-1 dengan Everton di Stadium Etihad pada Malam Tahun Baru, Guardiola mendedahkan bahawa walaupun Foden boleh beroperasi dalam “seribu posisi,” Jack Grealish menawarkan sesuatu yang lebih.

“Phil boleh bermain dalam seribu posisi,” kata Guardiola. “Saya melihat sesuatu di atas padang, dalam sesi latihan, dan saya menggunakan intuisi saya untuk menggunakan Jack dalam perlawanan ini kerana dia memberi kami hantaran tambahan.”

Dia menyambung, “Phil lebih baik apabila lebih menegak. Kedua-duanya boleh bermain bersama dan bergabung. Cara kami bermain menentang Leeds, mengetahui pertahanan mereka berbeza sama sekali, sangat bagus.

“Cara kami bermain dalam tiga perlawanan terakhir adalah antara yang terbaik sejak saya berada di sini.”

Manchester City kembali beraksi pada malam Khamis ketika mereka menentang Chelsea di Stamford Bridge.

Dengan Arsenal kini tujuh mata di depan Manchester City, Guardiola akan sedar bahawa apa-apa selain kemenangan ke atas pasukan Graham Potter boleh memberi implikasi negatif memandangkan penguasaan Arsenal pada masa ini.