Liga Perdana Berita

Conte menolak peluang Spurs untuk memenangi pingat musim ini

Antonio Conte dan pemilik kelab sedang menghadapi pergolakan di kalangan penyokong kelab selepas jurulatih Itali itu memberitahu mereka dengan pasti untuk bersedia untuk musim tanpa trofi lagi.

Conte seterusnya menambah bahawa dapat memasukkan Tottenham ke empat teratas dan bola sepak Liga Juara-Juara musim lalu sudah menjadi ‘keajaiban’ tetapi terus terang mengakui bahawa kejayaan itu tidak akan berulang ekoran kekalahan terbaharu yang tidak dijangka ini.

Tottenham hanya mempunyai bola sepak Eropah biasa untuk dimainkan sejak memenangi Piala Liga 15 tahun lalu, tetapi terdapat perasaan bahawa pemenang bersiri dengan reputasi dan kredibiliti Conte boleh memecahkan kebuntuan.

Malangnya pemain hebat Itali itu tidak berdaya memulakan Tahun Baru menyaksikan pasukan Tottenham yang tidak bermaya tumbang kepada Aston Villa yang bersungguh-sungguh. Kali ini Kings comeback tidak tahu apa-apa selepas melepaskan gol separuh masa kedua kepada Emi Buendia dan Douglas Luiz.

“Saya menjangkakan detik ini,” Conte mengakui selepas itu. “Kini kami perlu berjuang dan kuat kerana apabila anda berada dalam situasi kami berada dalam liga ini anda boleh tergelincir dengan cepat.

“Saya tidak takut, saya percaya pada kerja saya dan saya percaya pada pemain ini, tetapi jangan berikan saya perkara yang saya tidak boleh janjikan kepada anda. Ini hanya untuk memberi impian dan anda perlu realistik. Jika anda tahu situasi yang anda hadapi saat ini dengan cara yang betul.”

Kata-kata Conte berkemungkinan merayu kepada pengerusi kelab Daniel Levy untuk melonggarkan cengkamannya pada jendela perpindahan bulan ini dan menyuntik kehidupan baharu ke dalam skuad yang kelihatan tidak bermaya.

Dia menambah: “Untuk potensi kelab, saya terus mengulangi bahawa kami membuat keajaiban [musim lalu]. Ia berlaku mengapa? Kerana kami bermain hanya satu pertandingan dengan 12, 13 pemain dan mereka tidak mengalami kecederaan dalam 15 perlawanan terakhir dan kami hanya bermain pemain terbaik. Arsenal hanya mendahului empat mata dan kami menamatkan 20 mata kurang daripada Manchester City. Kami melakukan keajaiban dan saya tahu keadaannya.

“Saya sangat jelas dengan kelab dan pada musim panas orang bercakap mengenai Tottenham sebagai pencabar kejuaraan. Dari pengalaman saya agak gila membaca ini tetapi anda perlu menerima ini.

“Untuk menjadi pencabar gelaran anda memerlukan asas yang kukuh, 14-15 pemain berkualiti dan pemain muda untuk berkembang dan setiap musim anda boleh menambah dua pemain, tetapi dua pemain melabur £60 juta, £70 juta pemain untuk meningkatkan tahap pasukan anda.

“Orang ramai berfikir bahawa anda tiba dan anda menang dengan cara ini. Jika orang tidak biasa dengan ini, anda perlu mencipta situasi ini, anda memerlukan masa dan kesabaran. Kenyataan yang suram, walaupun menentang, dalam sidang akhbar selepas perlawanan selepas dia memberitahu BBC:

“Saya mahu berterus terang, saya mahu menjadi sangat jelas. Saya telah mengatakan ini kepada kelab, saya telah menyatakan pendapat saya. Peminat berhak mendapat yang terbaik. Mungkin untuk kekal di tempat ke-5 adalah yang terbaik. Mungkin ke-6, ke-7, ke-5 atau ke-4 adalah yang terbaik.”